UK-2013-Lancs-Yorks-074Foto: Ingrid Sarlöv Herlin (Alla rättigheter förbehålles)

Seminarium om matens och matkulturens roll för ett hållbart landskapskulturarv

Antal kommentarer: 9

Välkomna till seminarium om matens och matkulturens roll för ett hållbart landskapskulturarv. Fredagen den 22 maj på Riksantikvarieämbetet i Stockholm.

Avslutning på forskningsprojektet “The Role of food and Gastronomy for a Sustainable Landscape Herigate”.

Med måltidsforskaren Richard Tellström, Restauranghögskolan, Grythyttan Örebro Universitet, landskapsforskarna Kenneth Olwig och Ingrid Sarlöv Herlin, SLU Alnarp, samt europeiska föreläsare.

Start 09.00
Lunch
Avslutning vid ca 16.45

The whole day will be held in English.

Anmälan görs senast 18 maj på http://partnerskapAlnarp.slu.se/konf/20150522.aspx

Projektledare: Ingrid Sarlöv-Herlin
Kontaktperson Riksantikvarieämbetet: Leif Gren

Plats: Stora Sessionssalen på Riksantikvarieämbetet på Storgatan 41.

Program

9.00-9.15
Ingrid Sarlöv Herlin. Professor of Landscape Planning. Department of Landscape Architecture, Planning and management.  SLU, Alnarp. Welcome and introduction

9.15-9.55
Ingrid Sarlöv Herlin. Research perspectives on Food Culture and Sustainable Landscapes.

9.55-10.25
Coffee and tea.

10.30-11.10
Rickard Tellström. Docent, School of Hospitality, Culinary Arts & Meal Science, Grythyttan, Örebro University. Eating landscapes, watching food cultures – Understanding man through food traces in the landscape.

11.15-11.55
Kenneth Olwig. Professor emeritus of Landscape Planning. Department of Landscape Architecture, Planning and management. SLU. Alnarp. The Culinary-landscape Heritage of the Festive Carnivalesque and the Religious Feast.

12.00-13.00
Free lunch in Lejongången for all participants.

13.00-13.20
Mauro Agnoletti. Associate Professor at the Department of Agricultural, Food and Forestry Systems (GESAAF), University of Florence, Italy. Food and cultural landscape restoration in Italy.

13.20-13.40
Maggie Roe. Senior Lecturer in Landscape Architecture. Newcastle University, UK. Urban Foodscapes.

13.40-14.00
Duncan Mackay. Writer and foraging expert, England.  EAT WILD: connecting people to landscape through foraging and scrumping.

14.00-14.20
Martin Woestenburg. Landscape journalist, writer, the Netherlands. Cooking is landscaping: heathland management, the food movement and the role of chefs.

14.20-14.40
Coffee and tea.

14.40-15.00
Anneli Persson. Manager. The Culture Reserve Åsens by, Småland. Cultural heritage, tradition and meals in practice.

15.00-15.20.
Dirk Gotzmann, Director. CIVILSCAPE. How fish shaped landscape.

15.20-15.40
Viveca Mellegård
, Msc. Student. Stockholm resilience center. Making craft and creativity visible as sources of social-ecological resilience.

15.40-16.10
Graham Fairclough. Researcher and advisor on heritage and landscape, Newcastle University, UK. A reflective summary from the perspective of heritage, sustainability and the European Landscape Convention.

16.10-16.45
Final discussion and conclusions.

Uppdaterad: Program Matens och matkulturens roll – 150513

Dela sidan på

Kommentarer (9)

  1. Hej och tack för inbjudan!
    Jag undrar om programmet börjar 9 eller 10. Det finns olika uppgifter där uppe. På ett ställe står:
    ”Samling 9.30 med kaffe. Start 10.00”. och på ett annat: ”Program 9.00- 9.15
    Ingrid Sarlöv Herlin”.

    vänligen Maria Masoomi

    1. Hej!

      Det ska vara klockan 0900 som gäller. Jag hade helt enkelt missat att uppdatera den första texten när programmet uppdaterades.

      Tack!

      /Henrik

  2. Vilket spännande projekt. Vi är några forskare på Stockholm Resilience Centre som precis börjat sätta oss in i detta område och det vore spännande att höra mer om era erfarenheter och möjliga framtida samarbeten
    Mvh,
    Line

    1. Jag hoppas många kommer, inte minst från Stockholm Resilience Centre som fått inbjudan. Vi har också bjudit in Viveca Mellegård, mastersstudent från Stockholm Resilience Centre som ytterligare en talare!
      Varmt välkomna alltså!
      Ingrid Sarlöv Herlin

  3. Might have missed it somewhere, but is it in Swedish or English?

    Regards
    Britt

    1. It’s in english, all day.

      I will update the information.

      Thank you!

      /Henrik

  4. Hej!
    Kollega i Italien undrar om det går att följa seminariet online?
    Vänligen
    Annelie Sjölander-Lindqvist

    1. Hej!

      Nej, inte vad jag vet. Jag ska undersöka möjligheten.

      /Henrik

  5. Skulle vilja vara med, men tiden räcker inte. Därför vill gärna jag ha inbjudningar till liknande seminarier. Har arbetat med mat och alltid försökt ta miljöhänsyn i 16 år.
    Hälsningar Gunnel Petersson

Lämna en kommentar