Hälsingland

BIlder av två runstenar resta framför en kyrkogårdsmur.
De båda runstenarna vid Högs kyrka i Hälsingland. Foto: Magnus Källström (CC BY)

Några av runstenarna i Hälsingland är ristade med en speciell sorts runor som kallas stavlösa runor. De tecknen är mycket små och svåra att läsa. Men det finns runstenar med vanliga vikingatida runor där också. Vi vet att det funnits knappt 20 runstenar i Hälsingland.

Utanför Högs kyrka, inte så långt från Hudiksvall, står två runstenar. Den ena är ristad med vanliga runor, den andra med stavlösa. Den stavlösa runradens tecken ser ut så här:

Stavlösa runor futharkPå stenen med stavlösa runor kan man läsa: ”Gudnjut, Tros son, lät resa denna sten och gjorde bron efter sina bröder Åsbjörn och efter Gudlev.” Namnet Tro är ursprungligen ett binamn, som betyder ”den som trivs”. Tidigare trodde man att runorna þru var felristade för þuru och att det handlade om kvinnonamnet Tora.

På stenen med vanliga vikingatida runor står det: ”Vifast lät resa denna sten efter Udde, sin far. Gud hjälpe hans själ. De ristade runorna, Alver och Brand.”

Endast två av Hälsinglands runstenar står på ursprunglig plats, Järvsöstenen och den stora runstenen vid Hälsingtuna kyrka.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad:
  • Kategorier: Ej kategoriserad