Utgrävningarna i Gamla stan, Kalmar

Kom till Kalmar slott och lyssna på de senaste resultaten från de arkeologiska undersökningarna i Gamla stan. Du kan även träffa arkeologer och olika specialister som arbetar med utgrävningarna.

Kanske har Ni störts av de stora grävmaskinerna, häpnat över att en hel hop med människor i gula varselkläder legat på knä och pillat på stenar och bruna jordlager flera meter ner i gatan. Möjligen även fascinerats över välbevarade huslämningar i Kungsgatan. Den mest erfarna och de som bott länge i Gamla stan i Kalmar har nog insett att det är arkeologi på gång.

Många ledningar är gamla och skall bytas ut och i samband med det görs det stora arkeologiska undersökningar. Hålen har stundtals varit nästan lika breda som gatan och tre meter djupa, rakt ner i Kalmars spännande historia.

Titta på skärvor från venetianska glasbägare som man drack ur i staden för 700 år sedan! Vi visar flera andra föremål som hittats det senaste året.

Nu börjar vi också se resultaten från alla de jordprover som analyseras med fröer, rester av vad som hanterades i hushållet, vad man importerade, tillagade och vad man åt. Gradvis börjar en bild växa fram av mat och smaker i det medeltida Kalmar. Djurbenen som hittats i Kalmar visar hur människorna levde sina liv i staden, vilka djur som fanns och vad som konsumerades som kött samt hur delar av djur som skinn, horn och ben användes i hantverket. Lyssna på vad specialisterna har att berätta!

Arkeolog Magnus Stibeus medverkar under dagen.

Evenemanget är gratis, samling vid entrékuren Kalmar slott för gemensamt insläpp kl 16.

Söndagen den 27 augusti - kl. 16:00-18:00

Besöksinformation

Adress: Kalmar slott, Kungsgatan 1, Kalmar

Landskap: Småland

Tillgänglighet:

Föreläsningen hålls i Gröna Salen på Kalmar slott, hit kommer man via trappor eller hiss från inre borggården.

Mer information finns på: https://kalmarslott.se/evenemang/

Kontakt

Kontaktperson: Johanna Algotsson

Telefon/Mobiltelefon: 010-357 05 34

E-post: kalmarslott@kalmar.com

Arrangörer: Arkeologerna, Statens historiska museer, i samarbete med Kalmar slott.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: