Nyförvärvshyllan i biblioteket (Oscar Montelius i förgrunden)
Nyförvärvshyllan i biblioteket (Oscar Montelius i förgrunden) Foto: ( CC BY)

Lästips för december

Sugen på att läsa en bok om kulturarvets digitalisering? Eller en antologi om galjonsfigurens historia? Kanske en nyutkommen bok om utställningsdesign? Då har Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek tipsen för dig. 

 

Historikern i samhället: Roller och förändringsmönster
Av David Ludvigsson och Martin Åberg (red.), 2021. Bok.

I denna antologi diskuteras historikerns yrkesroller i relation till det moderna samhällets förändringar. Vilka övergripande tekniska och kulturella förändringar har bidragit till kretsloppen för historisk kunskap under det sena 1900- och det tidiga 2000-talet? På vilka samverkansytor finner vi idag yrkesverksamma historiker? Hur ser samverkan ut och vem får räkna sig själv som ”historiker”? Frågor såsom dessa behandlas här i ett antal initierade, engagerande och bitvis provokativa texter om historikern och hens yrkesroll. Förutom redaktörerna bidrar bland annat Stefan Eklöf Amirell, Maria Cavallin-Aijmer, Samuel Edquist, Hanna Enefalk och Maja Hagerman med texter.

 

Kulturarvets digitalisering
Av Henrik Summanen, 2021. Bok.

Så här beskriver författaren själv boken: ”I den här boken beskriver jag hur man med den i sammanhanget väldigt ringa summan om 10-20 miljoner om året skulle kunna revolutionera användbarheten för det digitaliserade kulturarvet. Men det kräver nya uppdrag, nya organisationsformer och annan syn på vad det digitala i grunden är, och hur det förändrar samhället.”

(Missa inte Omvärld och insikts intervju med Henrik Summanen)

 

Galjonsfigurens många öden och äventyr: studier av berättande-, minnes- och kunskapspraktiker
Av Annika Bünz (red.), 2018. Bok.

Galjonsfiguren är inte bara en artefakt, den utmanar också standarduppdelningen mellan konst och hantverk. Benämningen fångar även in en typ av praktiker där symboliska bilder används som ikoner för skilda intressen och målsättningar. Figuren är värdeladdad och idag har begreppet fått en överförd, vidgad betydelse där det kan beteckna en frontfigur som blir en sinnebild för en grupp med specifika intressen, precis som den i trä snidade förlagan. Författarna, bland annat Henrik Alexandersson och Anneli Palmsköld vid Göteborgs universitet, fördjupar samtalet om hur berättelser, minnen och kunskaper skapas och galjonsfiguren utgör ett tacksamt exempel. Envar med intresse för kulturminnen såväl föremål som berättelser finner här tänkvärda resonemang om nya sätt att se på ting i samlingar och utställningar.

 

Storytelling exhibitions
Av Philip Hughes, 2021. Bok.

Storytelling Exhibitions behandlar utställningars potential att forma vår förståelse för världen. Utställningsdesignern och utbildaren Philip Hughes förklarar hur curatorer, designers, konstnärer och forskare kan berätta kraftfulla historier genom utställningsdesign och genom att kombinera sina kompetenser. Här samlar han även verktyg och exempel från hela världen.

 

Boktipsen har sammanställts av Susanna Strömberg och Jessica Öhnell. Vitterhetsakademiens bibliotek fylls ständigt på med nya och aktuella böcker för dig som vill läsa mer om vad som händer inom museiområdet.

Vill du få ytterligare tips om vilken litteratur som biblioteket har inom museiområdet, se den digitala ämnesguiden Museer och museologi.

 

Kategori


Omvärld och insikt

omvarld@raa.se


  • Publicerad:
  • Uppdaterad: