Nyheter

Årets Arkeologidag lyckad

I söndags den 26 augusti gick Arkeologidagen av stapeln på ett femtiotal olika platser runt om i Sverige. Från Jokkmokk i norr till Falsterbo i söder genomfördes massor av spännande evenemang, alla med temat arkeologi.

Evenemangen genomfördes av föreningar, kommuner, museer, universitet, företag, organisationer och andra kulturhistoriska aktörer i Sverige. Evenemangen var öppna för alla och det kostar inget att vara med på aktiviteterna utom i de fall en ordinarie entréavgift tas ut av till exempel ett museum. Vissa hade aktiviteter särskilt riktade till barn. I år firade dagen dessutom 25-årsjubileum.

Arkeologidagen – på en plats nära dig

På årets Arkeologidag kunde du till exempel få se fynd ur snö och is i Jockmock, höra om Vallby Sörgården genom årtusenden eller se hur de marinarkeologiska dykningarna utanför Gotland går till. Du hittar alla evenemang som var med tider och platser under länken till höger där de listas under rubriker länsvis.

Arkeologidagen – bakgrund

Riksantikvarieämbetet är initiativtagare och samordnare för Arkeologidagen som arrangeras varje år runt om i Sverige den sista söndagen i augusti. Syftet är att sprida kunskap om kulturhistoria och att tillgängliggöra fornlämningar och förhistoriska miljöer. Arkeologidagen ska på ett begripligt sätt visa på arkeologins möjligheter och stimulera till vidare kunskap om vår kulturhistoria.

Kontakt:

Arkeologidagen

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: