Nyheter

Sveriges kyrkor digitaliseras

Under hösten 2012 driver Riksantikvarieämbetet ett projekt för att digitalisera bokverket Sveriges kyrkor och rapporter från Forskningsprojektet Sockenkyrkorna.

Projektet drivs Avdelningen för arkivet och bibliotek på Riksantikvarieämbetet och avsikten är att publicera en digital version fritt tillgängligt på nätet under 2013. Mer information om projektet kommer så småningom.

Kontakt: Gun Larsson, gun.larsson@raa.se

Vårt arbete med att digitalisera Sveriges kyrkor är sedan länge avslutat. I april 2014 publicerades Sveriges kyrkor t.o.m. 1968 i http://samla.raa.se. Det som återstår är klarering av upphovsrätt till vissa bilder. Myndigheten publicerar inte något där vi inte är säkra på att vi har publiceringsrätt eller där ersättning krävs. Många bilder är klarerade, men det finns ett antal bilder i volymerna från 1969 och senare där upphovsrätten inte har kunnat klarläggas. Vi följer de pågående förhandlingarna om avtalslicenser och hoppas att arbetet med OHIM:s databas för herrelösa verk gör det möjligt för oss att publicera de senare volymerna.
Vänliga hälsningar
Gun Larsson

Hi Simon,
We are very pleased to hear that you are interested in Digitala Sveriges kyrkor. We will not publish all volumes at the same time. We still have copyright owners to contact for publishing rights (photos), but at least volumes up to 1994 will be published during 2014. If you want to monitor the development, keep in touch with this Forum or http://samla.raa.se/xmlui/handle/raa/7

Hi Gun,

This is a wonderful development. Any news about when the work goes online?
With very best wishes from the UK.

I fredags eftermiddag hade vi ett möte om publiceringen av Sveriges kyrkor. Digitaliseringen kommer att kunna avslutas som planerat, men övriga delar av projektet har tyvärr dragit ut på tiden och det är först i slutet av året som vi kan tillkännage när Sveriges kyrkor kan publiceras. Men några fler smakprov kommer att publiceras under hösten.

OK. Tack i alla fall. Då får vi fortsätta att vänta otåligt. Hoppas att det inte drar ut ännu mer på tiden bara.

Hej Andreas! Jag är tyvärr på semester, men är åter nästa vecka. Återkommer med projektstatus då.
Vänliga hälsningar
Gun

Hej!
Har du hunnit ta reda på hur det är med projektstatusen?

Hej!
Hur går det med publiceringsplanerna? Är det fortfarande tänkt att allt skall publiceras på nätet i år (2013)? När under året i så fall?

I Danderyds kyrkotidning hänvisades till länken http://www.samla.raa.se och att det digitala verket nu skulle finnas tillgängligt. Men länken funkar inte o vad jag ser här är det ännu inte tillgängligt?
Ser fram mot när det kommer 🙂 lägg gärna länken här i kommentarsfältet också så kanske fler hittar dit.

Hej Hanna!
Än så länge är det bara en volym av Sveriges kyrkor som ligger ute i Samla. Observera att adressen till Samla är: http://samla.raa.se. Men fler volymer av Sveriges kyrkor kommer att publiceras under året. Just nu finns bara ett smakprov publikt tillgänglig, volym 21, som behandlar Tingstäde kyrka permalänk: http://kulturarvsdata.se/raa/samla/html/298 Fler nyheter om digitaliserade Sveriges kyrkor kommer att publiceras vartefter i detta forum.

Hallo Miriam!
We are very pleased to hear that there is a demand abroad for the monographs Sveriges kyrkor. Exact date for publishing is not decided yet. We will announce date in this Forum.
Hälsningar
Gun

Hej!
What a great idea! I am really looking forward to read Sveriges Kykor online. It is a little bit difficult to get all the volumes in Tyskland. When do you think the online version will be published?
Hälsningar
Miriam

Tack för inlägget Johan! Roligt att Sveriges kyrkor är efterfrågat material. Vi hoppas kunna publicera pdf-versionen komplett. En upphovsrättslig undersökning av illustrationsmaterial pågår parallellt med digitaliseringen. Det som ska publiceras är faksimil av bokverket. Noterar ditt önskemål om ritningar i tiff-format, men den första versionen blir som sagt en pdf:er.

Fantastiskt att allt görs tillgängligt!
Som arkitekt önskar man att de fina ritningarna som finns i böckerna scannas med ordentligt hög upplösning. Kanske kan de finnas som bilaga i tiff-format?

Thank you Mr Torrens for your kind post about the digitising project of Sveriges kyrkor! Our goal is to publish Sveriges kyrkor freely available on the net 2013. Please note that 6 volumes of Uppsala domkyrka published 2010 by Upplandsmuseet will not be included in the project. We are pleased to learn that scholars outside Sweden also benefit from the project 🙂

Congratulations, SK! This is wonderful news indeed. SK is a very important resource for those of us researching the ancient churches of Sweden and their furnishings. Will the digitised archive be open to all?

Co

Vi ser fram emot publiceringen! Fin service för alla som jobbar med kyrkor och har små bokhyllor.

Tack för responsen Maria! Skönt att få behovet av Digitala Sveriges kyrkor bekräftat 🙂

Roligt! Det är ju 100 år i år sedan Sveriges kyrkor började ges ut och jag har letat efter något som pekade på jubileet. Detta är väl inte uttryckligen det, men nästan i alla fall.

100-årsjubileet är mycket riktigt en av anledningarna till digitaliseringsprojektet :). Digitaliseringen ska ske i år och publiceringen genomförs när vår publiceringsplattform DSpace finns på plats 2013.

Spännande att detta görs. Hur kan vi koppla ihop detta med informationen i Bebyggelseregistret? Skulle berika båda delarna.

Bebyggelseregistret borde kunna ses som en defacto-auktoritet för kyrkliga kulturminnen så jag tycker absolut att vi ska länka dit via K-samsök. Länkar man till kulturarvsdata.se/K-samsök kan man även, potentiellt, tillgodogöra sig t ex länkar till Wikipedia och bilder av kyrkorna från andra källor.

Blir helt klart möjligt när filerna finns på plats i DSpace med permanenta länkar. Kulturarvsdatalänkar kanske?

Tack! Alltid roligt att visa vad som pågår 🙂

Tack för fin information om projektet idag, Gun!

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: