Nyheter

Bengt Spade får Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj

Det blev Bengt Spade, ingenjören och författaren med många års kunskap om teknik- och industrihistoria, som fick årets förtjänstmedalj. Medaljen delades ut under Riksantikvarieämbetets årliga Höstmöte som i år äger rum i Malmö med temat Kulturarvet och det civila samhället.

Motiveringen för årets förtjänstmedalj lyder:
För arbetet med att dokumentera svensk industrihistoria, genomsyrat av stor kunskap, berättarkraft och pedagogisk förmåga.

Ett stort grattis till Bengt Spade. Och jag hoppas på ännu fler välskriva böcker om industrihistoria!

Fantastiskt roligt! Bengt är sannerligen värd denna utmärkelse!
Stort GRATTIS Bengt!

Den här utmärkelsen ger ju extra krydda och uppmärksamhet åt vårt pågående bokprojekt, Åminne Bruk – Människor och maskiner, i vilket Bengt Spade deltar som en av huvudförfattarna och berättar och illustrerar brukets intressanta teknikhistoria.

Grattis Bengt!

Bo Nilsson, Åminne Bruksmuseum

Äntligen! Det är ett utmärkt val och bara att gratulera. Såå många av våra industriella byggnadsminnen finns och går tack vare Bengt Spade!

En välförtjänt arbetare i kulturarvets örtagård.Till Bengt hat man kunnat vända sig om man har haft en klurig frågeställning. Bengt har snappat upp om det varit något ”kultararv” som höll på att skrotas / höll på att glömmas bort. För min del gäller det bl.a. en 15 ton tung ångmaskin som vi kunde rädda – tack vare ett mail från Bengt. Ett annat intressant objekt som kom via Bengt var en serie HVDC-ventiler (HVDC = high-voltage-direct-current) – från den första på Gotland 1954 till olika utvecklingssteg – där den senaste kom hem från Nya Zeeland. DE första två komm från Danmark. Bengt har kontakter överallt – dit ringer man – där får man hjälp.

Grattis till utmärkelsen.
Karl Axel Jacobsson i Ångkraftverkets Vänner i Västerås

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: