tveta01_580

Riksantikvarieämbetet, Berättarministeriet och Historiska museet samarbetar kring barns berättande

Antal kommentarer: 0

”Arkeologbyrån” intar Historiska museets entréhall den 30 november som är en spännande utställning och skrivarverkstad för unga historieberättare.

Arkeologbyrån har utvecklats av Berättarministeriet och Riksantikvarieämbetet. Metoden bygger på att med spänning och kreativitet väcka nyfikenhet för det förflutna där skapandet av egna berättelser väver samman dåtid med nutid. I utställningen som hålls på Historiska museet bjuds besökarna in att själva lösa ett historiskt mysterium och skapa egna berättelser i en skrivarverkstad som byggts upp i entréhallen.

– Historia ger människor kunskaper, insikter och upplevelser som hjälper oss att skapa våra egna liv och livsrum. Samtidigt är vi alla med och skapar kulturarvet. Genom Arkeologbyrån blir delaktigheten i tolkningen av det förflutna större  – den skapar nyfikenhet och inspirerar till en mångfald av berättelser som stärker banden till platsen där du lever idag, säger Lars Amréus, riksantikvarie.

– Vi vill ge barn och unga möjlighet på ett kreativt och lustfyllt sätt utforska, tolka och berätta sin egen historia, säger Dilsa Demirbag-Sten, verksamhetsansvarig på Berättarministeriet.

Utställningen och skrivarverkstaden finns på Historiska museet från fredag 30 november till och med söndag 6 januari. Historiska museet har öppet tisdagar till söndagar 11-17. www.historiska.se

Bakgrund

Under hösten deltog klass 4 på Hovsjöskolan i det så kallade Tvetamysteriet. Barnen bjöds in till att utforska en främmande värd. Gamla fynd och lämningar i landskapet är avtryck efter mänskliga handlingar. Genom att söka efter dessa spår får barnen möjlighet att förstå hur historia skapas och skrivs. Projektet har även dokumenterats i en film.

Dela sidan på

Lämna en kommentar