Bild från National Media Museum på Flickr Commons. England cirka 1890.

Flickr Commons firar 5 år!

För fem år sedan, den 16 januari 2008, lanserades The Commons som en särskild plats på den internationella bildsajten Flickr.

Flickr har flera miljarder bilder laddats upp av många miljoner medlemmar sedan 2004. Alla som vill (och många vill!) kan titta på bilderna på Flickr, ladda ner dem och använda dem beroende på hur de är licens-märkta. Medlemmar med bildkonton kan dessutom skriva kommentarer och sökord (tags), favoritmärka bilderna och interagera kring dem på olika sätt, till exempel genom att skapa gallerier med andras bilder eller skapa nya bilder utifrån andras bilder (remix).

Flickr Commons startade 2008 genom ett samarbete mellan Library of Congress (USA:s kongressbibliotek) och Flickr. Library of Congress ville nå ut på webben med sina enorma bildsamlingar och såg fördelen med att använda en redan etablerad bildsajt med interaktivitet som Flickr. Så skapades The Commons, där kulturarvsinstitutioner från hela världen visar, beskriver och kommunicerar kring valda delar av sina historiska bildsamlingar. Användarna bjuds också in att bidra med egen kunskap och information om bilderna i kommentarer och tags. Alla bilder som laddas upp på The Commons har fri upphovsrätt och märks ”No known copyright restrictions”. De kan laddas ner och användas fritt.

Idag deltar 56 kulturarvsinstitutioner på Flickr Commons – det är arkiv, bibliotek och museer från många olika länder. Kulturarvsmyndigheten Riksantikvarieämbetet kom med i mars 2009 och kan glädja sig åt ett mycket gott resultat i form av mer sedda och använda bilder och värdefull ny information som lagts till cirka 9 % av bilderna i kommentarer.

Hittills finns mer än 250 000 fantastiska bilder att njuta av på Flickr Commons. För att fira 5-årsjubileet har Library of Congress satt samman fyra bildgallerier – Flickr Commons Favorites 1, 2, 3, 4 – med ett urval bland de mest populära, intressanta och kommenterade bilderna. Tre bilder från Riksantikvarieämbetet finns med finns i gallerierna 1 och 2. Titta och njut!

Läs mer om 5-årsfirandet i Library of Congress blogg ”Picture this” vid Prints and Photographs Division.

Kontakt: Anna Boman, Arkiv och Bibliotek. E-post: anna.boman@raa.se