Nyheter
Den återfunna delen av runstenen U 170 vid Bogesund i Vaxholms kommun.
Den återfunna delen av runstenen U 170 vid Bogesund i Vaxholms kommun. Foto: ( CC BY)

Försvunnen runsten återfunnen

En spännande upptäckt har gjorts i Bogesund i Vaxholms kommun. Delar av en unik runsten som varit försvunnen ända sedan 1600-talet är nu återfunnen. På stenen finns den äldsta belägget för Ekerö i Mälaren. – Inskriften innehåller flera intressanta uppgifter.

Den här personen dog på Ekerö, här står “akru”, som man skrev Ekerö förr, säger runologen Magnus Källström till ABC-nytt.

Upptäckten gjordes i måndags av arkeologen Torun Zachrisson tillsammans med några studenter från Stockholms universitet. Det man hittade var den nedre delen av runstenen som fortfarande stod kvar på järnåldersgravfältet vid Bogesund, men med ristningen till stora delar dold nere i jorden. Runolog Magnus Källström från Riksantikvarieämbetet har även varit på plats och studerat stenen.

Eftersökt sedan 1600-talet

Runstenen har inte setts till sedan slutet av 1600-talet och många sökt efter den, men utan resultat. Man antog därför att den använts som byggnadsmaterial i Bogesunds brygga. Men nu har den alltså, iallafall delvis, återfunnits. Av texten återstår ett trettiotal runor, som bland annat omfattar det äldsta skriftliga uppgiften om Ekerö i Mälaren. Enligt en teckning från 1600-talet utförd av riksantikvarien Johan Peringskiöld är stenen nämligen rest efter en person som dött ”på Ekerö” och blivit begravd på kyrkogården där.

Läs mer om upptäckten av runstenen på Riksantikvarieämbetets blogg.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: