Nyheter
Skreabaren på Skrea strand i Falkenberg. Kolorerat vykort från vykortsförlaget Almquist & Cöster.
Skreabaren på Skrea strand i Falkenberg. Kolorerat vykort från vykortsförlaget Almquist & Cöster. Foto: ( PDM)

Vykort från Almquist & Cöster på Flickr Commons

Under hösten visar Riksantikvarieämbetet svenska vykort från vykortsförlaget Almquist & Cöster i ett nytt bild-set på den internationella bildsajten Flickr Commons.

Nu är det dags för nya bilder på Riksantikvarieämbetets sida på bildsajten Flickr Commons, där idag 70 kulturinstitutioner från hela världen visar och interagerar kring upphovsrättsfria bilder ur sina samlingar. Denna gång visar vi ett urval ur en stor vykortssamling från vykortsförlaget Almquist & Cöster i ett nytt bild-set “Almquist and Cöster Postcards

Samlingen i Riksantikvarieämbetets arkiv består av cirka 30 000 vykort i form av klichéer av glas eller film med text för tryck eller originalvykort varav många är handkolorerade. Cirka 1400 har digitaliserats för Riksantikvarieämbetets bilddatabas Kulturmiljöbild och ett urval kommer att laddas upp på Flickr Commons under hösten.

Almquist & Cösters förlag startade i Helsingborg på 1920-talet och var verksamt till 1968. Grundare var fotografen Salfon Almquist (1880-1975) och teknikern Rudolph Cöster (1879-1949). Flera fotografer var knutna till företaget, men många av vykorten i samlingen har okänd fotograf.

Motiven är framförallt från Lappland, Jämtland och Västerbotten i norr och från Halland i söder, men andra delar av Sverige finns också med. En del äldre fotografier i samlingen kommer från den tidigare verksamhet som Salfon Almquist sedan 1904 hade i fotograffirman ”Atelier S. Almquist” i Helsingborg.

Vykorten är ungefärligt daterade, från 1910-tal till sent 1960-tal. De visar skidorter, campingplatser och badstränder, landsbygd, städer och mindre samhällen, människor i olika miljöer och situationer, allt från semesterliv på Skrea strand i Falkenberg till gruvarbete i Kiruna. Andra motiv är offentliga byggnader och miljöer, som skolor, sjukhus, rådhus och kyrkor, hamnar, kraftverk eller järnvägsstationer.

Det semestrande Sverige och det framväxande moderna samhället – allt ansågs värt att visa upp – och nu sprids några av vykorten igen och får nytt liv på Flickr Commons. Välkommen till vårt nya bild-set “Almquist and Cöster Postcards“!

Kontakt: Anna Boman, Arkiv och bibliotek. E-post: anna.boman@raa.se

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: