Gravsten fotograferad med 3D-teknikGravsten fotograferad med 3D-teknikFoto: Magnus Mårtensson, Riksantikvarieämbetet. (CC BY)

Ny teknik återskapar försvunna texter

Antal kommentarer: 3

Med hjälp av en 3D-metod har Magnus Mårtensson och Tom Sandström från Riksantikvarieämbetet lyckats få fram texter på gravstenar som tidens tand nött bort. Tekniken heter Reflectance Transformation Imaging, RTI.

Gravstenar i klosterkyrkan i Ystad har fotograferats i ett sextiotal olika vinklar. Bilderna har sedan lagts ihop och bearbetats i ett dataprogram för att framhäva spår av inskriptioner och detaljer som varit oläsliga och osynliga för blotta ögat.

– Syftet var främst att lära ut tekniken till personalen vid Klostret i Ystad. Vi har dokumenterat fyra gravstenar och fått fram detaljer som tidigare varit okända, berättar Magnus Mårtensson.

Magnus-Mårtensson-undersöker-gravsten-med-3D-teknikMagnus Mårtensson undersöker gravsten med 3D-teknikFoto: Tom Sandström, Riksantikvarieämbetet. (CC BY)

Tekniken är snabb och enkel och kan utföras av vem som helst som fått en kort utbildning.

– Vi har många kyrkor i Sverige och ännu mer gravstenar som är i behov av dokumentation på detta sätt med en här tekniken kan vi öka förståelsen för de äldre generationer som begravts i kyrkor. Samma teknik kan användas på svårtydda ytor som nötta runstenar, plaster och att förtydliga fingeravtryck, bara fantasin sätter gränser, avslutar Magnus Mårtensson

Dela sidan på

Kommentarer (3)

 1. Det är ju helt fantastiskt. Jag är intresserad av både historia och fotografering.
  Var får man en sådan utbildning?
  Jag skulle nog anmäla mig direkt!

 2. Håller med Jan Jutefors. Jag mycket intresserad av fotografering och runstenar mm vill hemskt gärna lära mig detta! Finns ingen kurs i Skaraborgs närhet?

 3. Hej,

  Vi håller just nu på och utformar en mer övergripande kurs, i samband med dokumentationen och kursen i Ystad. Dock vet jag inte om kursen kommer att rikta sig mot allmänheten, men skicka ett mail till mig på magnus[punkt]martensson[snabel-a]raa[punkt]se så hör jag av mig om det sker.

  Under tiden kan ni besöka http://culturalheritageimaging.org för att se exempel på vad som gjorts tidigare.

Lämna en kommentar