Nyheter
FornMap - en applikation som bygger på data från K-samsök.(Ingen upphovsrätt)

Ny app med data från Riksantikvarieämbetet

I helgen, 15-16 mars, arrangeras Hack for Sweden. Det är en utvecklartävling där de som tävlar kan använda sig av data från tretton myndigheter och Riksantikvarieämbetet bidrar bland annat med data från K-samsök. En app som redan är byggd med hjälp av K-samsök är FornMap, av Anders Karlsson som till vardags är utvecklare på Ericsson i Göteborg.

K-samsök samlar data om kulturarv från en mängd institutioner i Sverige. Databasen innehåller mer än fem miljoner objekt, till exempel fornminnen, byggnader, fotografier och föremål. Många av objekten har dessutom geografisk information inlagd. Genom att göra informationen tillgänglig med hjälp av ett så kallat API, ett gränssnitt mot databasen, kan vem som helst bygga tjänster och appar.

Anders berättar hur han har tänkt att man ska använda FornMap.
– FornMap är i framtiden tänkt som en app som både vanliga personer och yrkespersoner kan ha i fält för att snabbt få info om fornlämningar och liknande i den direkta närheten.

Att låta användarna komplettera och felanmäla informationen i databasen är några funktioner som Anders vill lägga till i framtiden.

Öppna data

Att Riksantikvarieämbetet, och många andra myndigheter, lägger ut sina data för andra att använda är något som uppskattas.

– Jag tycker det är väldigt bra när myndigheter öppnar upp så här men det verkar vara väldigt lite samarbete, nästan alla har olika varianter på gränssnitt. Ofta verkar det vara mest fokus på att göra ett öppet API, medan inte lika mycket energi läggs på att få det lättanvänt, säger Anders.

Hade det funnits fler databaser med lättillgängliga data och väl dokumenterade APIer så hade Anders byggt flera applikationer och passar på att ge Riksantikvarieämbetet lite feedback på K-samsök och den dokumentation som finns.

– K-samsök har informationen spridd på flera sidor och man kan göra väldigt komplexa förfrågningar. Mycket tid har gått åt till att experimentera fram lämpliga förfrågningar eftersom det saknas komplett information.

Matilda Karlsson är ansvarig för K-samsök på Riksantikvarieämbetet och uppskattar Anders feedback.

– Vi vill att kulturarvet i K-samsök ska användas så mycket som möjligt, så det är väldigt bra att få återkoppling från utvecklare om hur vi kan göra det enklare att använda API:et. Utveckling av informationen sker löpande och alla som har förbättringsförslag får gärna höra av sig, uppmanar Matilda.

FornMap är gratis att ladda ner (finns endast för iOS) och Anders efterlyser även feedback och förslag på förbättringar.

Kolla in ksamsok.se för att se fler exempel på vad som byggts med K-samsöks API.

Hack For Sweden

I Hack for Sweden bidrar Riksantikvarieämbetet med data från K-samsök, samt datauttag från Fornsök och Bebyggelseregistret. På plats finns Jonas Malmdal som kommer att svara på frågor från utvecklarna som vill jobba med Riksantikvarieämbetets data.

Tävlingen sker i Naturvårdsverkets lokaler i Stockholm och har varit fullbelagd sedan länge. På söndag eftermiddag kommer priser att delas ut till de bästa lagen i fyra olika kategorier. Följ gärna tävlingen på hackforsweden.se och på #hackforsweden på Twitter.

Skulle uppskattas om ni utvecklar en lika bra app för Android med tanke på att alla bör komma i åtnjutande av samma tjänster som de/ni med iOS!

Vi har tyvärr inte möjlighet att utveckla några appar just nu, men vi kan alltid hoppas på att någon hugad utvecklare har lust att göra en app till Android. /Henrik

Hej, ja, det verkar så. Ska se om vi lyckas ta reda på vad som hänt.

/Henrik

Nej, bara iOS just nu. Glömde att nämna det i texten. Rättar till det.

De enda Android-apparna som finns (så vitt vi vet) med K-samsök-data är en enklare mobilversion av Kringla och en app som heter Avtryck.

Kolla in http://www.ksamsok.se/goda-exempel/ för mer info.

/Henrik

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: