Nyheter
Segelbåt i stilla vatten utanför Lysekil, fotograferad av läkaren och fotografen Carl Curman i slutet av 1800-talet. En av de första bilderna som Riksantikvarieämbetet laddade upp på Flickr Commons.
Segelbåt i stilla vatten utanför Lysekil, fotograferad av läkaren och fotografen Carl Curman i slutet av 1800-talet. En av de första bilderna som Riksantikvarieämbetet laddade upp på Flickr Commons. Foto: ( PDM)

Riksantikvarieämbetet 5 år på Flickr Commons

Den 17 mars 2009 började Riksantikvarieämbetet visa bilder på den internationella bildsajten Flickr Commons, där cirka 80 kulturinstitutioner från olika delar av världen lägger ut upphovsrättsfria bilder ur sina publika samlingar – för att de ska ses av många, användas och få ny information tillförd.

De 1 325 bilder som hittills laddats upp på Riksantikvarieämbetets bildsidaThe Commons har visats mer än 6,5 miljoner gånger sedan starten. 24 bild-sets och fem bild-samlingar speglar innehållet i våra samlingar, med fotografier, men också med äldre teckningar, akvareller och grafik. Alla bilderna vi visar på Flickr Commons finns också i Riksantikvarieämbetets bilddatabas Kulturmiljöbild, dit varje bild på Flickr Commons har en fast länk. Via länkarna har nya användare hittat till Kulturmiljöbild, där ett ökat antal bildvisningar har påvisats.

Många ser och använder bilderna

Människor från mer än 70 länder över hela världen ser och använder bilderna på olika sätt. Omkring 4 500 medlemmar i Flickr-community är särskilda kontakter som följer våra nyuppladdade bilder på nära håll och visar dem i egna bildgallerier och bildgrupper på Flickr. Genom användarnas kommentarer och favoritmärkningar kan vi följa vilka av våra bilder som är mest uppskattade. Ibland har intressanta diskussioner uppstått i kommentarer och frågor har ställts om vårt kulturarv.

Ny information tillförs bilderna

10 % av Riksantikvarieämbetets bilder på Flickr Commons har fått ny värdefull information tack vare Flickr-medlemmar som bidragit med sina kunskaper i kommentarer och tags/sökord. Hela bilder har lokaliserats och byggnader, platser, gator och annat har identifierats och lokaliserats. Den nya informationen har därefter tillförts Kulturmiljöbild. Ett stort tack till alla som hjälpt oss att förbättra våra bilddata!

Stort intresse i omvärlden

Intresset för Riksantikvarieämbetets medverkan på Flickr Commons har varit mycket stort. Vi har fått många tillfällen att berätta om verksamheten på konferenser och i andra möten, senast vid konferensen “Photo Archive Days” i Helsingfors i november 2013. Bloggare och media har använt bilder och skrivit om verksamheten. Ett exempel är en artikel 2010 i den spanska webbtidningen El País, om Carl Curmans bilder från Spanien 1878. Ett annat exempel är en artikel 2013 i den brittiska webbtidningen The Guardian, som bland annat nämner hur Riksantikvarieämbetet använder Flickr Commons.

Tack alla ni som är med oss på Flickr Commons!

Vi har nått ut med bilderna, de har fått ny information tillförd och de har använts och varit till både glädje och nytta. Förhoppningsvis har Riksantikvarieämbetets bilder på Flickr Commons också bidragit till att väcka ett ökat intresse för kulturarvet, såväl i Sverige som i andra länder. Vi tackar alla er som tittar på våra bilder och på olika sätt bidrar till att göra vår medverkan på Flickr Commons så givande!

Kontakt: Anna Boman, Arkiv och bibliotek. E-post: anna.boman@raa.se

 

 

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: