Nyheter
En av Gudrun Norstedts hjärtefrågor är att rädda det gamla fritidshusområdet vid Nydalasjön i Umeå som kommunen beslutat riva. Foto: Eva Fadeel (CC BY)

Gudrun Norstedt får Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj

Under Vårmötet delades Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj ut. Årets medaljör är Gudrun Norstedt. Genom hennes arbete löper en röd tråd, väl sammantvinnad av de båda beståndsdelarna natur och kultur. Gudrun Norstedt är journalist, översättare, biolog och forskare som på senare år ägnat mycket tid åt historisk forskning. Hon har ett stort intresse för och kunskap om kulturhistoria och inte minst samisk historia.

Genom sitt arbete och författarskap har hon gjort stora insatser för kulturarbetet och kulturmiljön, framför allt i Norrland.

– Jag är otroligt glad och stolt, säger Gudrun Norstedt. En sådan utmärkelse har jag aldrig ens kunnat drömma om. Forskningen och skrivandet har sin egen belöning. För mig finns knappast något roligare än att ta reda på saker som ingen annan känner till och sedan försöka föra ut det på ett lättbegripligt sätt. Många är intresserade av kulturhistoria och jag får ofta samtal från människor som vill diskutera något som jag har skrivit. Att dessutom uppmärksammas på detta sätt känns helt fantastiskt. Jag känner mig särskilt hedrad eftersom jag i grund och botten är biolog och inte kulturhistoriker, säger Gudrun Norstedt.

Riksantikvarieämbetets motivering

För att ha berikat vårt vetande om Västerbottens kulturarv och genom sitt författarskap lyft fram ett brett spektrum av Norrlands kulturhistoria, från kustens sågverkssamhälle till inlandets kyrkstäder och det samiska kulturarvet.

Läs mer i pressmeddelande ->>

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: