Nyheter
Hovgårdsstenen.Foto: Arild Vågen, källa Wikimedia commons (CC BY-SA)

Nytt för säsongen vid Birka och Hovgården

Nu binds världsarvet Birka och Hovgården samman med ett nytt publikt program. Med premiär den 17 maj erbjuds guidade turer större delen av säsongen även vid Hovgården och nytt utställningskoncept presenteras på Birka. Här finns inbjudan och program för den 17 maj -»

Från midsommar och fram till den 10/8 visas utställningen Forskning Pågår! (tidigare i Birkamuseet) i Hembygdsgården på Adelsö. På Birka finns ett nytt utställningskoncept med fyra mindre utställningar.

Utställningen ”Plats för arkeologi” integreras med publik arkeologi i fornlämningsområdet under stora delar av säsongen. Här presenteras även delar av forskningsresultat från senaste årens geoprospekteringar inom värlsdarvet.

– På sikt vill vi göra Birka och Hovgården ännu mer tillgängligt och ser att Hovgården är en viktig del i detta arbete. Dels för att platsen är viktig för att förstå världsarvet och dess sammanhang, men också för att det är en plats med året-runt-förbindelser till Stockholm. Med andra ord: Världsarvet kan komma att nås för många fler besökare, och dessutom under en längre tid på året, säger Lena Johansson som arbetar med publik verksamhet på Riksantikvarieämbetet.

Hovgården var under vikinga- och medeltid en plats med kunglig närvaro. Härifrån kontrollerades bland annat handelsstaden Birka. På platsen finns idag också ruinen från Alsnö hus där Alsnö stadga signerades år 1280. Förutom höga kulturvärden finns fantastiska möjligheter till naturupplevelser och rekreation.

Hur besöksmålet Birka och Hovgården utvecklas är ett exempel på hur Riksantikvarieämbetet, Ekerö kommun och Länsstyrelsen i Stockholms län tillsammans med ett flertal lokala aktörer, föreningsliv och boende arbetar för att kulturarvet ska kunna vara en resurs för regional utveckling och för hållbar tillväxt.

Här finns idag besöksfaciliteter som året-runt-öppet café och lanthandel, information om världsarvet och fornlämningsområdet, ett mindre rekonstruktionsområde av en vikingatida gård (Alsnö vikingar) samt bra parkeringsmöjligheter.

Hej Pernille!
Företaget Strömma Turism & Sjöfart AB ansvarar för den publika verksamheten på Birka. För bästa information om deras öppettider, båtturer, visningar, program m.m. klicka in på: http://www.stromma.se/sv/Stockholm/Sightseeing/Dagsutflykter/Birka-Vikingastaden/

Lycka till och varmt välkomna till världsarvet Birka och Hovgården!

Med vänlig hälsning
Lena Johansson
World Heritage Site Manager för världsarvet Birka och Hovgården och handläggare på Riksantikvarieämbetets avdelning Fastigheter och besöksmål

Jeg kan ikke hitte info om öppetider i Birka, og hvordan det er enklest om man kommer med bil fra Danmark, vi er meget interesserede i at besøge Birka, men har først mulighed hen på hösten.
Bedste hilsen Pernille

Hej Sofia!
Riksantikvarieämbetet gör inte några arkeologiska undersökningar inom världsarvet och såvitt jag känner till planerar inte heller någon annan forskningsinstitution att genomföra undersökningar vid Hovgården säsongen 2014.
Men det vore spännande om framtida arkeologer kunde utröna teorin om att de två platser du nämner kan vara kvinnogravar/drottninggravar eller, om den större av dem, snarare stämmer in i uppfattningen om att vara en tingshög. Tills dess att vi vet fortsätter vi att berätta om båda teorierna.
Med vänlig hälsning
Lena Johansson
World Heritage Site Manager för världsarvet Birka och Hovgården och handläggare på Riksantikvarieämbetets avdelning Fastigheter och besöksmål

Kommer ni undersöka och berätta om de två (förmodade) drottninggravarna på andra sidan vägen vid Hovgården?

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: