Vårmöte 2014 – nu kör vi!

Idag klockan 13 i Umeå kör Vårmöte 2014 igång, en mötesplats för musei- och kulturarvsbranschen. Här är dagens program, livesändningar och referat. Följ oss i dagarna två via hashtag #varmote2014. Bland annat ska Årets museum och Förtjänstmedaljen delas ut under dagen. 

Lars Amréus, riksantikvarie och Robert Olsson ordförande för Riksförbundet Sveriges museer samtalar inledningsvis om kulturen och kulturarvets roll i samhället, ett samtal som leds av moderator Lena Sundström.

Tiden är mogen för den här mötet! Vad passar bättre än att lyfta fram kulturens och kulturarvets roll i samhället, ett lysande tillfälle under kulturhuvudstadsåret.

Möten skapar kreativitet

– Vi kommer från olika håll, det är det som är spännande att det oväntade kan uppstå i nya möten,  det ger inspiration och verktyg i arbetet, säger Lars Amréus.

Kulturministern inviger mötet

Lena Adelsohn Liljeroth inviger mötet. Vi är de mest kulturaktiva i hela Europeiska unionen. Vi har ett fritt och kreativt samhälle där kreativa möten frodas.

– Jag vill gratulera Sveriges museer och Riksantikvarieämbetet som har jobbat med det här gemensamma mötet, jag hoppas att det här ska stimulera till fortsatt samverkan. Det är när perspektiv bryts som det uppstår något nytt.

Lena Adelsohn Liljeroth nämner också museiutredningen som har ett brett anslag och som ska föreslå nationella mål som kan bli hävstång in i andra politikområden.

Temat för Vårmötet är berättelser, kulturministern avslutar sitt inledningsanförande med att rikta sig till publiken: Ni vet hur man berättar på lyssnarens villkor!

Årets förtjänstmedalj

Gudrun Norstedt tilldelas årets förtjänstmedalj, som är Riksantikvarieämbetets hedersutmärkelse. Läs mer >>

Årets museum

Göteborgs stadsmuseum tilldelas utmärkelsen Årets museum.