Nyheter
Laponia - ett av de 15 svenska världsarven. I fonden ses Akkamassivet.
Laponia - ett av de 15 svenska världsarven. I fonden ses Akkamassivet.Foto: Bengt A Lundberg (CC BY)

Fotografera världsarv nu på fredag

På fredag den 24 oktober firas både FN-dagen och Världsarvsdagen liksom livefotoprojektet  #endagivarldsarvet. Var med du också och föreviga något av våra 15 världsarv i Sverige! Bakom arrangemanget, som pågår under 24 timmar, står Föreningen Världsarv i Sverige (ViS).

 Vill du vara med?

Ladda ned Instagramappen till din smarttelefon. Ge dig sedan någon gång under fredagen den 24 oktober ut och besök ett svenskt världsarv. Ta bild/er  och ladda upp dem på Instagram samt tagga dem med #endagivarldsarvet eller #worldheritageday. Ge även dina bilder en geoposition när du publicerar dem på instagram, från vilket världsarv de är tagna. En jury röstar sedan fram de bästa bilderna som kommer att publiceras i en kalender som kan beställas sajten. Läs mer här: www.endagivarldsarvet.se.

Världsarv

Ett världsarv är ett av Unesco utsett natur- eller kulturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten, värd att bevara för all framtid. Det finns idag ca tusen världsarv i hela världen. Vi har femton världsarv i Sverige. 

Omslag Världsarv i SverigeOmslag Världsarv i SverigeFoto: Riksantikvarieämbetet (CC BY)Publikation om världsarv

Riksantikvarieämbetet gav i våras ut en ny bok om de svenska världsarven. Inom kort finns den även på engelska. Boken går att beställa via beställningstryck från Samla, Riksantikvarieämbetets öppna arkiv. Du kan även ladda ner den gratis.

Världsarv i Sverige

World Heritage Sites in Sweden

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: