Nyheter
Snart upphör folkbokföringen i församlingar. I stället införs en distriktsindelning som ska motsvara församlingsindelningen vid tidpunkten då kyrkan skildes från staten. Foto: ( CC BY)

Framtidens folkbokföring: underlag för nya distrikt inlämnat till finansdepartementet

Från och med 1 januari 2016 föreslås folkbokföringen av landets invånare ske efter distrikt istället för församling. Riksantikvarieämbetet och Lantmäteriet har tillsammans fått i uppdrag att kvalitetssäkra församlingsindelningen från 1999, då kyrkan skildes från staten, som ska ligga till grund för den nya distriktsindelningen av Sverige.

Underlaget har nu lämnats in till finansdepartementet och beslut om ny distriktsindelning förväntas fattas i vår.

Distrikten kommer att anknyta till den historiska indelningen av Sverige i och med att distriktens namn och utbredning bygger på församlingarna från 1999. Svenska kyrkans församlingar har genomgått stora förändringar sedan stat och kyrka skildes åt vid årsskiftet 1999/2000 och genom att välja att utgå från 1999 års församlingar behåller man kopplingen till den äldre indelningen.

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: