Skärmdump Google Field tripSkärmdump Google Field Trip

Miljoner upptäcker det svenska kulturarvet i Googles app

Antal kommentarer: 2

Just nu medverkar Riksantikvarieämbetet tillsammans med Europeana i ett pilotprojekt med Google, där myndigheten bidrar med bilder och information om historiska byggnader och platser till appen Google Field Trip. Appen har redan laddats ner av flera miljoner människor.

– Det känns som ett effektivt och roligt sätt att dela med oss av information om kulturarv i Sverige, till miljoner internationella användare, säger Maria Logothetis, verksamhetsutvecklare på Riksantikvarieämbetet.

Appen Google Field Trip, som är gratis både för Android och iOS, ger information om intressanta platser och upplevelser som finns i din närhet inom kategorier som arkitektur, historiska platser och händelser, mat och nöjen med flera. Om appen är installerad dyker informationen automatiskt upp på mobilen när du är i närheten av platsen.

För att kunna leverera data till appen måste dataobjekten ha en koordinat, språkidentifiering, en beskrivande text som är läsvänlig och intressant, samt bilder av hög kvalitet märkta med fria licenser. I ett första skede har ett tjugotal platser och byggnader valts ut ur Riksantikvarieämbetets databas Bebyggelseregistret som uppfyller dessa kriterier samt är tillgängliga och enkla att hitta till. Exempelvis kan man under kategorin ”Historiska Platser > Riksantikvarieämbetet” nu hitta Linnéstugan i Älmhult, Drottningholms slott i Stockholm, Fyren ”Ystad övre” i Skåne och Västra Stenby Kyrka i Motala.

Läs mer i pressmeddelandet

Kontakt
Maria Logothetis, verksamhetsutvecklare, tel: tel: 08-5191 8109

Dela sidan på

Kommentarer (2)

  1. Är intresserad av närområdet vid Växjö. Tex var alla älvkvarnar finns. Växjö har minst 1 och Tävelsås socken 2 st. Men det borde finnas fler. Här var dock kartan tom när jag kollade på Field Trip. Inte ens Osaby Säteri fanns utprickat.
    Kan det vara så att Ni börjar i norr och går söderut, i så fall kanske jag skall vänta till 2016.

  2. Hej Björn,
    eftersom Google har specifika krav på datakvaliteten, dvs högupplösta bilder med fri licens, läsvänlig text med fri licens, koordinat etc, så är det som styr vad vi kan välja i första hand. Vi behöver också undersöka hur vi kan filtrera ut den typen av ‘kvalitetsdata’ för att kunna skala och leverera en större mängd dataobjekt (byggnader och platser) på ett mer automatiserat sätt. I pilotprojektet jobbade vi manuellt med att filtrera ut dataobjekt (ca 30 stycken), och det går att göra i liten skala men ej om det handlar om tusentals objekt.

    Jag vill också tipsa om Riksantikvarieämbetets tjänst http://www.kringla.nu/kringla/ som är en söktjänst som söker i museers och arkivs databaser, där hittar du information om fornlämningar, byggnadsminnen, kyrkor, föremål och fotografier. Finns även som app: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.kringlamobil&hl=sv

Lämna en kommentar