hack_logo (Ingen upphovsrätt)

Riksantikviarieämbetet bidrar med data till Hack 4 Sweden

Antal kommentarer: 0

Riksantikvarieämbetet är en av 20 myndigheter bakom Hack for Sweden. Under 24 timmar öppnas dörrarna för 80 deltagare från hela Sverige som skapar nya appar och tjänster med myndigheters öppna data. Riksantikvarieämbetet bidrar med data i öppet och fritt format från kulturarvssektorn genom K-samsök.

Helgen den 14-15 mars 2015 går Hack for Sweden av stapeln. Tävlingen syftar till att inspirera till nya produkter och tjänster som skapas med hjälp av myndigheters öppna data.

Intresset är stort och evenemanget är fulltecknat sedan flera veckor tillbaka. Allt från gymnasieelever och ingenjörsstudenter till företagare och doktorer i datorvetenskap kommer vara på plats den 14-15 mars i Naturvårdsverkets lokaler på Valhallavägen i Stockholm.

Resa till Silicon Valley

Priset Hack for Sweden Award går till det bidrag som bäst kombinerar data på ett kreativt sätt och skapat den bästa och mest nyskapande tjänsten som tydligt påvisar nyttan med myndigheternas öppna data. Det vinnande laget vinner bland annat en resa inklusive boende till Silicon Valley.

Förra året tog laget Ge0hack3rs hem segern med en tjänst som visualiserade och simulerade konsekvenserna av giftiga utsläpp.

Minister delar ut priser

I år delas Hack for Sweden Award ut av IT-minister Mehmet Kaplan. Han är inte den enda ministern med intresse för öppen data. Inledningstalar gör civilminister Ardalan Shekarabi.

– Det är väldigt intressant och roligt att se myndigheter samarbeta kring ett arrangemang som det här. Jag hoppas att Hack for Sweden blir återkommande, med bidrag som kan leda till nytta för samhället, säger han.

Kulturarvsdata i öppet format

Riksantikvarieämbetet bidrar med öppen data i form av data från ett 40-tal minnesinstitutioner i Sverige. Datat är tillgängligt via K-samsöks API. Via detta API kan kulturarvsdata utan kostnad exempelvis användas för att bygga appar för smarta telefoner eller nya webbtjänster.

Följ tävlingen live

Läs gärna mer på www.hackforsweden.se, och följ tävlingen under helgen via Twitter, Facebook och Youtube.

https://twitter.com/HackForSweden
https://www.facebook.com/hack4sweden
https://www.youtube.com/user/hackforsweden

Dela sidan på

Lämna en kommentar