Primo hämtar och sorterar metadata om fulltexterIllustration: Carina Bergman (2015)

Primo är här

Antal kommentarer: 0

Nu lanserar Vitterhetsakademiens bibliotek det nya söksystemet Primo, där du lätt hittar material som är digitalt tillgängligt. Primo är ett komplement till andra bibliografiska databaser och kataloger och ett sätt att söka och nå fulltexter.

Söktjänsten finns på arkivets och bibliotekets webbplats under Biblioteket – söka –  Primo

 Lätt att söka och avgränsa

Vad har skrivits inom det här ämnet? Är fulltexten tillgänglig att läsa? När du behöver söka vetenskaplig information i fulltext, vetenskapliga (granskade) artiklar och annat bedömt material är det en stor fördel att använda Primo. Den stora nyttan med den här söktjänsten är att du kan söka och få träffar direkt i fulltexter (alltså inte bara i tidskriftens titel eller ämnesord). Om du är van att göra en LIBRIS-sökning efter relevant litteratur, kan du sedan komplettera med en sökning i Primo.

Om man jämför med en Google-sökning, så kan man säga att Primo söker mer på djupet, och i en utvald (och delvis prenumererad) mängd information. Man gör en första sökning ganska brett, och går vidare och avgränsa sin sökning ytterligare, med t ex utgivningsår, språk eller ämnesord.

 En miljard resurser

I vår version av Primo finns länkar till fulltexter och information om artiklar, tidskrifter böcker, bilder och audiovisuella medier, just nu omkring en miljard resurser sammanlagt. Databaserna innehåller artiklar från ett stort antal källor och på olika språk. I Primo kan du söka och läsa artiklar i bibliotekets e-tidskrifter, som till exempel Acta Archaeologica, International Journal of Heritage Studies eller Studies in Conservation.

 Primo för alla

Alla kan logga in och söka i Primo bara man har ett lånekort hos Vitterhetsakademiens bibliotek. Om du inte redan har ett lånekort, börja här. Du kan registrera dig som låntagare hemifrån, och få ditt lånekort vid nästa besök i biblioteket. Inom Riksantikvarieämbetet har alla tillgång till Primo och i Östra stallet på Storgatan kan du förstås göra Primosökningar i besöksdatorerna.

 Lite hjälp?

Vi visar gärna söktips i Primo för alla som önskar! Fråga oss när du besöker biblioteket eller skicka en fråga på e-post bibl@raa.se. Onsdagen den 6 maj är du välkommen på en kort demo i biblioteket, Storgatan 41, Stockholm, klockan 13.00-13.15.

 

Dela sidan på

Lämna en kommentar