Temabild "Lilla Kulturarvsdagen"Temabild "Lilla Kulturarvsdagen"Foto: Malin Ericsson, Fenomenalen (Alla rättigheter förbehålles)

Kulturarvsdagen 2015: Fler dagar – fler möjligheter

Antal kommentarer: 2

Årets tema ”Människors värv och verk” kan handla om allt från uppfinningar och smarta tekniska lösningar till hur det såg ut i industrin, verkstaden och jordbruket förr. Alla som vill är välkomna att arrangera aktiviteter på detta tema, dit allmänheten bjuds in under de tre dagar arrangemangen pågår. Vill du vara med och arrangera?

Temat för de europeiska kulturarvsdagarna handlar om industri- och teknikhistoria, allt från uppfinningar och smarta tekniska lösningar till hur det såg ut i industrin, verkstaden och jordbruket förr. Industri och teknik utgör en del av våra liv eftersom vi dagligen kommer i kontakt med otaliga föremål och varor. Men varifrån kommer alla de saker vi använder? Och vilka människorna står bakom alla tekniska idéer och lösningar? Har du något du vill berätta om? Att delta som arrangör är kostnadsfritt.

I år firar vi de europeiska kulturarvsdagarna i Sverige under hela tre dagar:

 • Lilla Kulturarvsdagen, fredag och lördag den 11-12 september
 • Kulturarvsdagen, söndagen den 13 september

Den stora nyheten för året är ”Lilla Kulturarvsdagen” som firas redan under fredagen och lördagen, dagarna precis före den årliga Kulturarvsdagen. Lilla Kulturarvsdagen är precis som Kulturarvsdagen öppen för alla men vänder sig främst till de arrangörer som anordnar aktiviteter för barn- och unga. Gärna i samarbete med skolan eller föreningar. Även arrangörer som vill arrangera aktiviteter under flera dagar eller välja dag kan delta.

Syftet är att uppmuntra barn och unga att inspireras av historien för att kunna påverka kulturmiljön och att stödja föräldrar, ledare och lärare att sporra barn och unga att upptäcka, utforska och utvärdera sin närmiljö. Barn och unga kan även delta i tävlingen ”Kulturarvsskaparna” som pågår hela hösten.

Riksantikvarieämbetet är samordnare för de europeiska kulturarvsdagarna i Sverige i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och från 2014 även med Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd.

Läs mer om dagarna och hur du anmäler ett arrangemang på www.raa.se/kulturarvsdagen. Vi behöver din anmälan senast den 30 juni 2015.

 

Dela sidan på

Kommentarer (2)

 1. Vi anmäler vårt deltagande på kulturarvsdagen 16 srptember. Vi håller vår korgfabrik öppen mellan 13.00 och 16.00 i Lönsboda.
  Nordöstra Skåne. Örkeneds Hemb.för. Industrigt. 4 280 70 Lönsboda.

 2. Hej Tore!
  För att delta vid Kulturarvsdagen som pågår den 11-13 september behöver vi vissa obligatoriska uppgifter. Jag skickar en inbjudan med information om evenemanget och hur man anmäler sig, via e-post.
  Vänligen
  Agneta Gardinge, samordnare

Lämna en kommentar