En kvinna, en man och en Volvo PV vid gränsen mellan Sverige och Norge i Älvdalen.En kvinna, en man och en Volvo PV vid gränsen mellan Sverige och Norge i Älvdalen. Foto: Fredrik Bruno (Ingen upphovsrätt)

Hitta till kulturarvet i sommar

Antal kommentarer: 8

Att hitta till kulturarvet är inte så svårt. Vi lever ofta mitt i det, och ser det varje dag. Men ibland vill man utforska de där platserna man inte är på så ofta och för de flesta är sommaren just det tillfället man har tid att göra det på.

Riksantikvarieämbetet har ett antal söktjänster som kan hjälpa dig att hitta till det du söker, eller hjälpa dig att ta reda på vad som finns att titta på i närheten av där du är.

fornsokeketorp

Fornsök

Med hjälp av Fornsök kan du få upp position och information om Sveriges samtliga kända (och registrerade) fornlämningar. Databasen innehåller cirka 1,8 miljoner lämningar på 700 000 platser.

bbr

Bebyggelseregistret

I Bebyggelseregistret hittar du information om det byggda kulturarvet. Här finns uppgifter om all slags bebyggelse, allt från traditionella timmerhus till modern bebyggelse.

Kringla

Kringla är en tjänst som samlar ihop information från flera databaser, främst från svenska museer och institutioner. Bland annat hittar du föremål, fotografier, dokument och annat från till exempel Världskulturmuseet, Tekniska museet, Vasamuseet, Historiska museet och Riksantikvarieämbetet. Många av objekten är dessutom taggade med en geografisk position.

Platsr

För många platser i Sverige saknas de personliga historierna. Platsr är skapad för att alla ska kunna bidra med sin historia, om sina platser. På Platsr finns det idag 3074 platser skapade av intresserade personer, hembygsföreningar, arkiv, museer och bibliotek. Kolla gärna där du befinner dig i sommar, vad som finns nedskrivet. Varför inte bidra med din egen historia?

Andras appar

fornfynd

För iPhone finns det en app som heter Fornfynd som använder sig av informationen från Fornsök. Med den appen kan du lätt söka i området du befinner dig för att ta reda på vad det är du ser. Även appen FornMap finns, och använder samma data.

Även i Googles app Field Trip finns det platser från Riksantikvarieämbetet. Field Trip finns för både Android och iPhone (och Google Glass).

sfv-appen

Statens fastighetsverk har en app som heter Sevärt, där de visar upp en mängd intressanta byggnader. Givetvis kan du söka i en karta för att se vad som finns i närheten av dig.

Även i Wikipedias appar kan du söka efter intressanta utflyktsmål, platser, föremål och mera baserat på var du befinner dig. Den finns för iOS och för Android.

Om du behöver ta reda på hur det ser ut på den plats du vill besöka, till exempel för att se hur tillgängligheten verkar, rekommenderas Mapillary. En så kallad crowdsourcad variant av Street View.

Ännu fler appar

Uppdatering: Det kom in tips på fler appar efter att vi publicerade denna.

Svenskt kulturarv har släppt en app där man kan söka på deras medlemmar och deras besöksmål. 

Även Svenska kyrkan har en app, Kyrkguiden, som hjälper dig att hitta till kyrkorna i sommar.

Tips?

Har du flera tips på appar och söktjänster som är bra att ha under semestern? Tipsa gärna i kommentarerna.

Dela sidan på

Kommentarer (8)

  1. Svenska kyrkan har just släppt en ny version av Kyrkguiden – en gratisapp som vägleder genom kulturarvet som finns i våra kyrkor! Mvh Johan N, Uppsala domkyrka

    1. Perfekt, tackar. Ska genast kolla upp den! /Henrik

  2. http://www.alltpaoland.com har många historiska platser utlagda på Öland.

  3. FornMap är ett bra komplement!

  4. Fornminnen är en trevlig app till iphone, länkar direkt till fornminnesregistret för beskrivningar.

  5. Bra, ska bli intressant att följa!

Lämna en kommentar