foto på Ebba LandfeldtEbba LandfeldtFoto: Marcin Kopka (CC BY)

Nyfiken på bibliotekets besökare?

Antal kommentarer: 0

Riksantikvarieämbetets arkiv och bibliotek på Storgatan i Stockholm är öppet för alla. Vilka är det som besöker oss? Vi har ställt några nyfikna frågor till en av våra besökare – Ebba Landfeldt. (Fler intervjuer hittar du på arkiv och biblioteks webbsida).

Ebba går masterprogrammet i arkeologi och är nu inne på sitt examensarbete. Hon har läst arkeologi och osteologi, och hennes uppsatsämne är Bjurselet i Byske, Västerbotten

-För mig fungerar skrivandet det bäst om jag sitter och jobbar i Östra stallet på dagarna. Hemma är det för lätt att vardagssysslorna tar över. Här har jag studiekamrater, vi kan byta några ord när det kör ihop sig och så. Och så har jag full tillgång till alla böcker om jag behöver dubbelkolla eller slå upp något, det är effektivt att få saker gjorda direkt. Man kan få hjälp av arkivet och biblioteket på plats, det är en fördel.

Beskriv dig själv för fem år sedan, när du började läsa arkeologi

-Jag minns hur ovan jag var, jag förstod inte ens det här med numren på böckerna! Det känns som jag har utvecklats väldigt mycket som person, inom mitt ämne är självklart men även när det gäller de forskande delarna av uppsatsskrivandet, informationssökningen, strukturen… När jag ser tillbaka så förstår jag hur mycket som han hänt och förändrats på de här åren. Jag har mognat mycket som människa också.

Har du något exempel på vad du lärt dig under tiden?

-Jag har gått igenom mycket material, eftersom jag vill känna mig trygg i att jag inte missar något. Förutom allt tryckt material som finns om Bjurselet, har jag också gått igenom ATA:s underlag om grävningarna där – preliminära rapporter, grävanteckningar, foton, och all information om socknen som helhet. Med tiden förstår man att det är helt ok att fråga och be om hjälp, men jag minns när jag första gången beställde upp arkivmaterial och fick fram tre fulla vagnar! Hahaha! Men jag tog mig igenom alltihop! Läs mer

 

Dela sidan på

Lämna en kommentar