Tidersrums kyrkaTidersrums Kyrka i Östergötland är en av de kyrkor som utsatts för stölder.Foto: Bengt A Lundberg (CC BY)

Stulna kyrkoföremål ska återföras till Sverige

Antal kommentarer: 1

Ett stort antal kyrkoföremål har stulits och olagligen förts ut ur landet, bland annat medeltida träskulpturer. Flera av föremålen har sedan varit till salu på auktionssajter runt om i Europa. Riksantikvarieämbetet arbetar tillsammans med Svenska kyrkan och polisen för att alla föremål ska återlämnas till Sverige

Polisen har gripit en person i Spanien, misstänkt för stölderna. Personen har utlämnats till Sverige och häktningsförhandlingar hålls fredagen den 12 juni i Norrköping. Polisen i Spanien har efter en husrannsakan en del av stöldgodset i beslag. I flera fall har Svenska kyrkan nått en överenskommelse med köpare.

Om Svenska kyrkan inte skulle lyckas nå en frivillig överenskommelse med en köpare kan Riksantikvarieämbetet träda in och föra talan mot innehavaren enligt EU-direktiv 93/7/EEG ”Om återlämnande av kulturföremål som olagligen förts bort från en medlemsstats territorium”.

Kontakt: Maria Barkin, verksjurist: 08-5191 8008

För frågor som rör åtalet hänvisas till Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Dela sidan på

Kommentarer (1)

  1. Man blir lite nyfiken på hur ni går tillväga för att finna allt som har stulits. Sedan är det tjuvarnas frånvarande samvete som man blir förvånad över.
    Hur som helst är det roligt att ni har lyckats hitta
    kyrkoföremålen.
    Mvh Anette Hall

Lämna en kommentar