Anundshög mars 2012.Anundshög mars 2012. Foto: Kalle Gustafsson, flickr. (CC BY)

Spännande Arkeologidagar på gång

Antal kommentarer: 1
På söndag den 30 augusti går årets upplaga av Arkeologidagen av stapeln i Sverige. Då deltar över fyrtio spännande arrangemang i landet. Se vad som händer nära dig!


Från Piteå i norr till Höllviken i söder genomförs aktiviteter för stora och små som handlar om arkeologi och förhistoria under Arkeologidagen 2015. Nedan ser du några exempel på arrangemang som deltar, fler hittar du på www.raa.se/arkeologidagen/till-arrangemangen.

Här presenteras några oemotståndliga exempel på vad som händer

I skuggan av Anundshög
Västerås: Ett heldagsprogram för hela familjen: Med häst och vagn runt Anundshögsområdet, matlagning i kokgrop på förhistoriskt vis, arkeologiutgrävning i sandlådan och mycket mer.

Sagans sköldmö – arkeologins mysterium?
Ulricehamn: Stefan Högberg berättar om kvinnliga vapengravar i det vikingatida Norden. Vilka arkeologiska belägg finns det för normbrytande kvinnor under yngre järnåldern? Och vad berättas i de isländska sagorna om sköldmör och valkyrior?

Jeanne d’Arc i rustning.Jeanne d’Arc i rustning. Foto: Illustration från 1505. (Ingen upphovsrätt)

Berättelser om platsen vid Akergarns kyrka i Hellvi
Gotland: Ruiner och berättelser från Vallfartskyrkan i Hellvi. Platsen minner om Helige Olofs flykt till från Norge till Norvgorod och den helgonadyrkan som uppkom på S:t Olofsholm i Hellvi därefter.

Arnäsbacken – Sveriges nordligaste höggravfält och vikingagård
Örnsköldsvik: Historikern Carl L. Thunberg visar fornlämningsplatsen som består av ca 15 gravhögar och 12 husgrunder. Arkeologiska utgrävningar har visat att bebyggelse har funnits på denna plats från 600-talet till 1500-talet.

Hällristningarna vid Hagbards galge
Falkenberg: Var med vid kvällslysning, digital 3D-inmätning och fotoscanning av ristningarna samt en vandring till en närliggande fornborg.
Hagbards galge, Asige socken.Foto: Kopparstick Hallandia antiqua et hodierna, Jacob Richardson, från 1752-1753.  (Ingen upphovsrätt)

Läs mer

Här kan du läsa mer om Arkeologidagen och här kan du se vilka av de över fyrtio olika arrangemangen som genomförs nära dig. Se även pressmeddelandet.

Dela sidan på

Kommentarer (1)

Lämna en kommentar