AktuellArkeologi

Hitta utgrävningar med söktjänsten Aktuell Arkeologi

Antal kommentarer: 2

I samband med Arkeologidagen på söndag 30 augusti är det också premiär för söktjänsten Aktuell Arkeologi. Med den nya tjänsten kan du snabbt få överblick över var i landet arkeologiska utgrävningar pågår, eller var du kan få en visning av en fornlämning.

Tjänsten är framtagen av Riksantikvarieämbetet i samarbete med grävande arkeologer. Med Aktuell Arkeologi kan du enkelt se var, i närheten av där du befinner dig, som det finns pågående utgrävningar eller andra arkeologiskt intressanta platser att besöka. Ett mål med tjänsten är att sprida information om och öka intresset för arkeologi i Sverige.

Aktuell Arkeologi släpps i samband med Arkeologidagen 30 augusti. Arkeologidagen anordnas varje år den sista söndagen i augusti. I år finns samtliga 45 publika arrangemang på Arkeologidagen inlagda och sökbara i Aktuell Arkeologi.

Aktuell Arkeologi är baserad på en karta. Du söker antingen på alla undersökningar i Sverige eller på de undersökningar som finns i närheten av dig. Riksantikvarieämbetet driver och förvaltar tjänsten, men samarbetar kring innehållet med dem som utför arkeologi. För varje plats presenterar utgrävaren kortfattat vad som undersöks eller visas, tillsammans med länkar till webbplatser, bloggar, Facebook-, Instagram- eller Twitterflöden där den intresserade kan gå vidare och hitta mer information om grävningen.

Mer information om Aktuell Arkeologi

Direkt till tjänsten Aktuell Arkeologi

Kontakt:
Henrik Summanen, verksamhetsutvecklare tel: 08-5191 8123
Maria Logothetis, verksamhetsutvecklare, tel: 08-5191 8109

Dela sidan på

Kommentarer (2)

 1. Hej!

  Väldigt intressant att ni öppnar upp för intresserade att på ett enkelt sätt följa med till arkeologiska utgrävningar. En IT-lösning som passar perfekt för vår sektor. Det var min första tanke. Min andra var att detta system är perfekt för fornminnestjuvar. Det visar exakt vart de ska leta med sin detektor. Jag vill tro att ni redan tänk på denna risk och att det vid extra intressanta fyndplatser sker övervakning och skydd av fornminnena på lämpligt sätt. Hur ser säkerheten ut för ej uppgrävda fynd?
  Min kommentar är ett tips i all välmening.

  Vänliga hälsningar
  Carina Sundqvist
  Byggnadsantikvarie

  1. Informationen som finns samlad i Aktuell Arkeologi är redan offentlig och spridd. Utgrävarna själva medverkar i tjänsten till att göra informationen tillgänglig och avgör vilken information som delas. Oftast handlar det om information av typen när, och hur, det går att få en guidad visning av platsen. Ett av målen med funktionen är att öka intresset och kunskapen om arkeologi i Sverige.

Lämna en kommentar