Fånga kulturarvsdagen - två barn leker i en skottkärra fångar ballongerFoto: Linnea Nilsson (CC BY)

Fånga de europeiska kulturarvsdagarna

Antal kommentarer: 0

Till helgen, den 11–13 september, firas Kulturarvsdagen 2015 i Sverige. Kulturarvsdagen är en del av European Heritage Days som äger rum runt om i hela Europa under september varje år. I år har programmet utökats till tre dagars aktiviteter. De första två dagarna med särskilt fokus på barn och ungdomar. Närmare 180 arrangemang finns att välja bland på olika ställen runt om i hela landet.

För första gången har stora delar av Europa samlats kring ett gemensamt huvudtema, teknik- och industrihistoria. Över trettio av Europarådets femtiotal medlemmar har gått samman för att undersöka vårt gemensamma förflutna. I Sverige har vi även tittat närmare på personerna bakom uppfinningar och smarta lösningar. Det nationella temat är ”Människors värv och verk – en resa i industri- och teknikhistoria”.

De europeiska kulturarvsdagarna ger en unik möjlighet att sätta ljuset på de historiska ekonomiska banden européer delar genom det stora kulturarvet av industriminnen. Där människor möts uppstår kultur.

Här hittar du till alla arrangemang i hela landet -»

En nyhet för i år är Lilla Kulturarvsdagen med aktiviteter även 11 och 12 september, särskilt riktade till barn och ungdomar.
– Det är en satsning för att vi vill ge barn och ungdomar en ordentlig möjlighet att ta del av kulturmiljö och kulturarv på plats runt om i landskapet, säger riksantikvarie Lars Amréus.

Läs Europarådets och Europeiska kommissionens pressmeddelande om European Heritage Days -»

Fakta om Kulturarvsdagen i Sverige -»

 

Dela sidan på

Lämna en kommentar