Arkeologidagen 2015 - Nya Lödöse.Öppna grindar till utgrävningarna vid Nya Lödöse i Gamlestaden var en av aktiviteterna under Arkeologidagen 2015.Foto: Nya Lödöse (CC BY-NC)

Arkeologidagen 2015 – lyckad och välbesökt

Antal kommentarer: 0

Arkeologidagen ägde rum söndagen den 30 augusti på fyrtiofem olika platser runt om i Sverige. Intresset var stort när besökare bjöds in att delta i utgrävningar, vandra genom fornlämningsområden och lyssna på berättelser med kulturhistoriska teman. På flera ställen anordnades också barnaktiviteter.

I Göteborg fick allmänheten chansen att komma nära de stora utgrävningarna av Nya Lödöse, en stad som existerade fram till 1623, i dagens Gamlestaden. Intresset var stort och köerna ringlade sig långa. Vid Anundshög i Västmanland fick barnen själva delta i en systematisk arkeologisk utgrävning och i Norrköping fick vem som helst  komma förbi med fynd för att träffa en arkeolog. Ragnar och Margareta Gerlach blev klart förvånade när den välgjorda yxan de hittat i trädgården visade sig vara 7000 år gammal.

I Torsång i Dalarna fick både barn och vuxna åka med i vikingabåten Eisir, medan Blekinge Museum passade på att visa upp den hiskeliga galjonsfiguren från det danska Örlogsskeppet Gribshunden som sjönk utanför Ronneby i slutet av 1400-talet.

Flest aktiviteter hade Västergötland som deltog med hela åtta arrangemang. Göteborg och Blekinge tycks ha haft mest välbesökta aktiviteter. På www.raa.se/arkeologidagen presenteras alla arrangemang landskapsvis.

Medieklipp från dagen:

Stort intresse för Nya Lödöse
Gribshunden lockade hundratals
De hittade en yxa från stenåldern på tomten

Tack alla arrangörer

Vi vill rikta ett stort tack till alla arrangörer och medverkande, och inte minst till alla er som besökte årets Arkeologidag! Hoppas vi ses igen på Arkeologidagen 2016, som genomförs den 28 augusti.

Arkeologidagen 2015 - Nya LödöseKöerna ringlade sig långa vid Nya Lödöse.Foto: Nya Lödöse (CC BY-NC)

Dela sidan på

Lämna en kommentar