Mölndals Museum

Kulturarvsdagen 2015 – teknikintensiv och barnvänlig 1

Årets upplaga av Kulturarvsdagen blev mycket lyckad. I många landsändar, bland andra Västra Götaland och Västernorrland, slogs rekord med fler evenemang än någonsin tidigare. I fokus stod industri- och teknikhistoria och människans relation till denna.

Över trettio av Europarådets femtiotalet medlemmar gick samman och anordnade aktiviteter kring temat industri- och teknikhistoria. I Sverige pågick Kulturarvsdagen under tre dagar, med den inledande Lilla Kulturarvsdagen fredagen och lördagen 11-12 september.

– Vi har utökat evenemanget med Lilla Kulturarvsdagen för att ge fler arrangörer möjlighet att delta och uppmuntra till riktade aktiviteter för barn och unga, säger Agneta Gardinge, nationell samordnare för European Heritage Days i Sverige.

Mölndals stadsmuseum visade en utställning  där barn själva funderade kring vardagsföremål. Utställningen är en del i Riksantikvarieämbetets tävling Kulturarvsskaparna som är öppen för deltagande fram till 15 november, för alla upp till 18 år. I Tingstäde hembygdsgård, där uppfinnaren Christopher Polhem växte upp, fick barn lära sig hur mat kan konserveras i glasburkar. I Västerås besökte 500 personer rundvisningen av det gamla ångkraftverket.

Några medieklipp från dagen:

Mockfjärds elementhus
Jamtlidagen med historiska fordon
Råbäcks Stenhuggeri
Hemlig Volvoverkstad visades upp

Totalt hade 181 arrangemang anmälts runt om i landet. På www.raa.se/kulturarvsdagen presenteras alla arrangemang landskapsvis.

Tack alla arrangörer

Vi vill rikta ett stort tack till alla arrangörer och medverkande, och inte minst till alla er som besökte de europeiska kulturarvsdagarna i Sverige! Hoppas vi ses igen nästa år då Kulturarvsdagen infaller den 11 september.v KulturarvsdageÅrÅ

Kommentarer (1)

Jag har glömt att sända bilder från kulturarvsdagen!
Vill ni ha dem?
Södra Valbo Hembygdsförening