Bårddetjåhkkå-observatorium Foto Jan Gustavsson, 13 september 2000 (Ájtte)Foto: Jan Gustavsson (Alla rättigheter förbehålles)

Axel Hambergs forskarhyddor nytt statligt byggnadsminne

Antal kommentarer: 1

Regeringen har förklarat Axel Hambergs forskarhyddor i Sareks nationalpark i Norrbotten som statligt byggnadsminne, efter förslag av Riksantikvarieämbetet. Forskningsstationerna var en förutsättning för att året runt kunna utforska och kartlägga Sarek.

Professor Axel Hambergs forskarhyddor från tidigt 1900-tal är viktiga ur både vetenskapshistorisk och kulturhistorisk synvinkel och är en del av världsarvet Laponia. Byggnadsminnesförklaringen omfattar fyra anläggningar med byggnader och mätutrustning.

Härnäst ska Riksantikvarieämbetet ange skyddsbestämmelser som anger hur det statliga byggnadsminnet ska vårdas och underhållas. Riksantikvarieämbetet ska även ange vilka förändringar som inte får göras på byggnadsminnet.

Mer information om statliga byggnadsminnenr. Mer information om Axel Hambergs forskarhyddor finns att läsa här.

Regeringens pressmeddelande. 

 

Dela sidan på

Kommentarer (1)

  1. Fantastiskt bra beslut, fler sådana initiativ och åtgärder!!! APPLÅDER!!!

Lämna en kommentar