Nyheter

Förtjänstmedaljen 2015 går till Calle Eklund

Riksantikvarieämbetet delar varje år ut en förtjänstmedalj till någon eller några som gjort förtjänstfulla insatser för kulturmiljön. Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2015 går till Calle Eklund.

Motiveringen lyder: ”För att ha förnyat det ideella arbetet om framför allt Hedemoras kulturarv genom att använda digital teknik och därigenom gjort bygdens kulturhistoria känd i vida kretsar”.

Vi ställde några frågor till förtjänstmedaljören Calle Eklund.

Vad är det du har gjort?

– Från och med december 2006 har jag skrivit rätt mycket på Wikipedia och har lagt upp bilder på den databas de använder, Wikimedia Commons. Jag ville skriva om en förening jag var med i som jag tyckte borde ha en Wikipediaartikel. Då upptäckte jag att det fanns väldigt dåligt med information om Hedemora, så jag började lägga in det. Sedan 2010 respektive 2013 har jag administrerat föreningen Hedemora Gammelgårds Facebook, twitter och hemsida. Jag har också skrivit mycket om Hedemora på mitt eget twitter-konto och har en blogg om Wiki-relaterade saker i Hedemorabygden.

Jag fick upp ögonen för den digitala tekniken QRpedia. Det innebär att man med mobilen skannar QR-koder, ungefär som streckkoder, som länkar till Wikipedia-artiklar. Sådana koder har nu satts upp på Hedemora gammelgård och på den så kallade ”Kulturpromenad Hedemora” som har funnits länge. Nu ska skyltarna där bytas ut och då ska QR-koder läggas till.

Varför är det viktigt att sprida kunskapen om mindre bygder, tycker du?

– För mig är det viktigt för att det ska finnas en bredare bild av landet, en bredare bild av historia och även av kulturellt viktiga platser. Försvinner byggnaderna i framtiden så finns informationen i alla fall kvar om det finns på internet. Även om Wikipedia skulle försvinna så gör de fria licenserna att informationen kommer att finnas kvar. Det ger en möjlighet att sprida och bevara kunskap.

Varför är det viktigt att bevara sådan här kunskap?

– Det är viktigt för att ju mer centraliserad synen på samhället blir, att till exempel lokaltidningar läggs ner, då blir det ju lätt att småbygder inte märks, att de glöms bort. Det är inget nytt att det finns för lite kunskap om små ställen, men det är viktigt att lyfta fram det som är viktigt och historiskt intressant.

Vad betyder det för dig att ha vunnit det här?

– Jag skulle säga att det inte är jag som person som ska ta åt mig någon ära för det här. Det finns många som skriver text och lägger in bilder som inte riktar sig utåt på samma sätt som jag, många som är ideellt engagerade när det gäller lokalhistoria, men som inte syns. Jag tycker att priset borde gå till alla som skriver om lokalhistoria på Wikipedia och till lokalhistoriska ideella krafter.

Calle Eklunds tacktal finns att läsa i sin helhet här.

För högupplösta bilder av Calle Eklund, se Riksantikvarieämbetets pressrum.

 

Gratulerar Calle!
Vad roligt att ditt arbete uppmärksammas och vilken ära för dig och Hedemora. Tack!
Pontus G
Kyrkoherde
Hedemora-Garpenberg

Grattis och härligt med förtjänstmedalj till Dalarna!

Stort Grattis Calle!
Hoppas många följer dig i spåren.
Joakim

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: