Nyheter

Vinnare Wiki Loves Monuments

Nu är alla vinnare utsedda bland de 2850 bidrag som deltog i tävlingen Wiki Loves Monuments som Wikimedia arrangerar för femte gången i Sverige. Grattis till alla vinnare och tack för de fina bilderna!

Tävlingen är öppen för alla och går ut på att fotografera kulturarv i Sverige. Bilderna är indelade i fyra kategorier: byggnader, fornlämningar, k-märkta fartyg och arbetslivsmuseer.

Bilden på Eketorps borg, Gräsgård 45:1, vann som bästa bild kategori fornlämningar fotograferad av Kevin Cho. Han har även fotograferat bilden av Gamla Uppsala kyrka, som syns längst ned på sidan, och som vann kategorin årets bästa bild i den svenska upplagan.

Stort grattis även till Helen Simonsson som arbetar med vård- och konserveringsfrågor kring sten och puts på Riksantikvarieämbetet. Hennes bild på runstenen Älleköpingestenen kom trea i kategorin fornlämningar.

Lars Lundqvist, enhetschef på Riksantikvarieämbetet, som leder arbetet med informationsutveckling på myndigheten satt i fjol med i juryn för Wiki Loves Monuments-tävlingen:

– Jag är jätteglad för det stora engagemang som Wiki Loves Monuments skapar. Det är fantastiskt att så många vill bidra till att kulturarv utvecklas och används. Genom samarbetet med Wikimedia knyts innehållet i våra databaser ihop med de fina bilder som tas genom Wiki Loves Monuments. Tack vare det och den öppna licensieringen kan bilder användas av praktiskt taget vem som helst, till vad som helst. Exempel på det är illustrera Wikipediaartiklar, skolarbeten, användas av handläggare mm. Wikimedias fototävling ökar både tillgängligheten och det samlade värdet på informationen. Fri, öppen och länkad kulturarvsdata är ett oerhört viktigt område för oss som arbetar för att göra kulturarvet tillgängligt och användbart för alla.

Mer om Wikimedias fototävling
Samtliga vinnare från hela världen finns även på här på Wikimedia commons.

Bakgrund

Wikimedia Commons är Wikipedias mediedatabas med över 29 miljoner fria mediefiler.

Genom att bilderna laddas upp till Wikimedia Commons berikar de också innehållet i K-samsök och Kringla.

K-samsök  är en webbservice som Riksantikvarieämbetet utvecklar och förvaltar. Den samlar, tillgängliggör och länkar ihop data om drygt 5 miljoner kulturarvsobjekt från svenska museer och andra minnesinstitutioner.  Riksantikvarieämbetet  förvaltar också Kringla som är en söktjänst som använder sig av all data i K-samsök.

Tävlingsbilderna i Wiki Loves Monuments svenska upplaga delas in i fyra kategorier:
Byggnader: Bilderna av byggnadsminnen och kyrkliga kulturminnen länkas till objekt i Bebyggelseregistret.
Fornlämningar: Bilderna av fornlämningar länkas till objekt som finns i Fornsök.
Fartyg: Bilderna på k-märkta fartyg länkas till fartyg som finns på listan på Sjöhistoriska museets webbplats.
Arbetslivsmuseer: Bilderna på arbetslivsmuseer länkas till museer som finns i Arbetets museums databas.

 

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: