Gästkollegan Jan BlåbergGästkollegan Jan Blåberg Foto: Eva Fadeel (CC BY)

Gästkollegan Jan Blåberg intar Kulturvårdslabbet

Antal kommentarer: 0

Just nu befinner sig Jan Blåberg från Nationalmuseum i Riksantikvarieämbetets Kulturvårdslabb. Han är Gästkollega och ska testa att frysa olika träprover för att se inverkan på fukt och ytbehandling.

Riksantikvarieämbetets Kulturvårdslaboratorium i Visby tar med jämna mellanrum emot en Gästkollega som får möjlighet att laborera och vetenskapligt testa en frågeställning som kan bidra till det naturvetenskapliga arbetet inom kulturarvssektorn. Jan Blåberg från Nationalmuseum är denna vecka på plats som Gästkollega i Kulturvårdslabbet i Visby. Vi hälsade på och ställde några frågor.

Hej Jan! Vad gör du för någonting i Kulturvårdslabbet de här dagarna?

– Jag arbetar vidare med ett projekt som jag har haft igång i cirka tio år nu. Det berör en frysningsmetod som kan användas vid skadedjursbekämpning av till exempel kulturhistoriska föremål av trä. Då placerar man ett föremål i en frys som är -30°C i tre dygn. Innan föremålet placeras i frysen ska det plastas in, enligt instruktioner. Jag testar nu att frysa föremål utan att plasta in dem, för att se om det blir någon skillnad. Eftersom en frysprocess tar tre dygn och vi ska genomföra frysprocessen fem gånger kommer det ta några dagar. I januari kommer jag därför tillbaka och dokumenterar resultaten.

Vad har du för förväntningar på resultaten?

– Jag hoppas att med hjälp av kulturvårdslabbet få högre precision på testerna. Och att skillnaderna mellan att använda plast och att inte göra det är acceptabel.

Vad skulle det innebära i så fall?

– Det skulle spara på miljön eftersom det vore en möjlighet att dra in på plastanvändning.

Har du uppmärksammat ett utvecklingsområde eller en frågeställning som kräver naturvetenskaplig utrustning och kompetens för att besvaras? Läs mer om hur du kan ansöka om att bli Gästkollega. 

Vanliga frågor om Gästkollegasamarbetet hittar du här.

Dela sidan på

Lämna en kommentar