Presentation av Chronicle, en spelidé som använder K-samsöks API. Spelet riktar sig till unga och uppmuntrar att hitta och samla på historiskt intressanta platser.Presentation av Chronicle, en spelidé som använder K-samsöks API. Spelet riktar sig till unga och uppmuntrar att hitta och samla på historiskt intressanta platser. Foto: Daniel Langhammer (CC BY)

Hack for Sweden 2016

Antal kommentarer: 0

Riksantikvarieämbetet var en av de statliga myndigheter och organisationer som bidrog med öppna data under eventet Hack for Sweden. Två lag använde data från Riksantikvarieämbetet.

Ett av lagen använde data från K-samsök för att bygga ett spel, med syfte att få unga att lära sig mer om historia. Spelet (Chronicle) börjar med att man skapar en avatar (en robot) som utifrån geografisk position upptäckter olika platser på jorden och samlar på dessa. När användarens avatar är i närheten av historiskt intressanta platser får den en notis om det. Information om platserna är hämtade från K-samsök. Presentationen av spelidén går att se på Vimeo. Det andra laget byggde en turistapplikation

Vinnarna av Hack for Sweden award 2016

Hack for Sweden Award tilldelas i år laget Ge0Hack3rs för tjänsten Divercity, en webbtjänst som hjälper invånare, besökare, planerare och näringsliv att utnyttja stadens möjligheter. Det vinnande laget består av Mats Törnberg, Falun, Heiti Ernits, Borås, Per-Olov Jernberg, Stockholm och Marcus Kempe från Göteborg. Årets seger är den andra för laget, som även vann det första Hack for Sweden som arrangerades 2014.

– Det är otroligt roligt att vinna Hack for Sweden Award. Speciellt i så hård konkurrens, det var många bra bidrag i år. Vi är väldigt ödmjuka och glada, säger Heiti Ernit i det segrande laget.

Juryns motivering lyder: ”För ett gediget, väl genomtänkt projekt med tydliga möjligheter att skapa nytta för både företag, kommuner, medborgare och turister. Med en bredd i datakällor och vasst genomförd visualisering, står de ut som ett team som tagit en tydlig och ambitiös idé långt, under den resa som är Hack for Sweden”.

Årets upplaga var den tredje i raden av Hack for Sweden. I år stod 23 statliga myndigheter och organisationer bakom hacket, som handlar om att med hjälp av myndigheters öppna data skapa nya tjänster och applikationer. I år deltog 22 lag från olika håll i Sverige.

Läs mer om Hack for Sweden.

Läs mer om Riksantikvarieämbetets deltagande i Hack for Sweden 2016.

Dela sidan på

Lämna en kommentar