Ringmuren vid Norderport. Illustration av PA Säve.Ringmuren vid Norderport. Illustration av PA Säve. Foto: PA Säve (illustration) (Ingen upphovsrätt)

Gotlands historia, snart i Minecraft

Antal kommentarer: 5

Snart får vem som helst lov att bygga, renovera eller riva Visby ringmur – i spelet Minecraft. Riksantikvarieämbetet och Lantmäteriet har påbörjat ett samarbete för att göra Gotlands kulturarv tillgängligt i spelets värld. Byggstart är beräknad till augusti.

I augusti påbörjar Riksantikvarieämbetet arbetet med att föra över innehållet i våra digitala samlingar av kulturmiljöer till spelet Minecraft. Försöket görs på en begränsad yta: Gotland. Projektet blir möjligt tack vare att Lantmäteriet nu släpper detaljerade geodata över ön. Vana minecraftspelare kommer inte att bli besvikna, eftersom blocken kommer att ha en meters upplösning, vilket är standardmåttet i Minecraft.

– Det är ett otroligt spännande projekt. Alla ska känna att de har rätt att göra anspråk på det kulturarv som byggt Sverige. Genom spelifiering av våra omfattande data har vi möjlighet att ta kulturarvet till en plats där många unga befinner sig. Genom att föra in delar av verkligheten i spelens värld stimulerar vi fantasin. Gotland lämpar sig dessutom väl som spelvärld eftersom det är en avgränsad värld, en ö, säger Torsten Hökby, chef på Riksantikvarieämbetets informationsavdelning i Visby.

Spelare kommer att kunna bygga, renovera eller riva i de digitala historiska miljöerna efter behag. Dessutom kommer det att finnas uppdrag att utföra. Vinsterna beräknas bli flera: förutom det uppenbara, att unga spelare kommer att få möjlighet att umgås med historien, så har Gotland ett påtagligt och synligt kulturarv som lockar många besökare. Dessa får nu ytterligare en möjlighet att umgås med ön.

Projektet startar i augusti och beräknas finnas spelklart i Minecraft i december. Datan till bygget kommer att hämtas från Fornsök och Bebyggelseregistret.

Dela sidan på

Kommentarer (5)

 1. Kommer Fårö att vara med?

  1. Hej!

   Vi skickar vidare frågan till Lantmäteriet. Men vi hoppas så klart att Fårö kommer med.

   /Henrik

  2. Hej igen!

   Lantmäteriet hälsar att de vet inte riktigt ännu hur mycket som kommer att ingå, men de kommer att gå ut med mer information när det närmar sig.

   /Henrik

 2. […] zu guter Letzt findet Gotlands Kulturerbe Eingang in die Welt des Computerspiels Minecraft. Die benötigten Daten liefern das schwedische […]

 3. Hur har det gått med detta? Klart?

Lämna en kommentar