Kyrkoantikvarisk konferens i Stockholm 2-4 majKyrkoantikvarisk konferens i Stockholm 2-4 majFoto: Leif Gren (CC BY)

Kulturarvsbrott och övertaliga kyrkor på agendan

Antal kommentarer: 0

Den kyrkliga kulturarvskonferensen 2016 anordnades i Stockholm den 2-4 maj. Arrangörer var Centrala samrådsgruppen vid Svenska kyrkan, Riksantikvarieämbetet och Stockholms stift. Kulturarvsbrottslighet och övertaliga kyrkor stod på agendan.

Deltagarna vid konferensen fick höra presentationer av hur polis och antikvarier stärkt samverkan mot stölder i kyrkor. Bland annat hur ihärdig spaning gjorde att stortjuven Jose Arteaga kunde fällas och dömas till ett mångårigt fängelsestraff. Många stulna kyrkoföremål har därefter återlämnats.

En annan brännpunkt gäller hur framtidens bruk av kyrkan kan se ut. Övertalighet är ett problem för Svenska kyrkan, men det kyrkliga kulturarvet är också en resurs för mångkultur och dialog. Frågor om utveckling och förvaltning avslutade konferensen med nära 150 deltagare.

Nästa nationella kulturarvskonferens beräknas bli 2018.

Kontakt: Leif Gren, leif.gren@raa.se

Dela sidan på

Lämna en kommentar