Bäversälen från Åby.Bäversälen från Åby.Foto: Theres Furuskog, Norrköpings stadsmuseum (CC BY)

Ses vi på Arkeologidagen och Kulturarvsdagen?

Antal kommentarer: 0

Nu har anmälningarna börjat komma in med vilka arrangörer och aktiviteter som deltar under årets temadagar. Det finns redan nu aktiviteter planerade för både stora som små besökare. Var med och fira du också! Botanisera och låt dig inspireras av de arrangemang som hittills anmält sig. Eller arrangera ett själv!

Närbild från utgrävning. Hand med borste.Tema Arkeologi. Arkeologidagen 28 augusti. Foto: Nya Lödöse/Flickr (CC BY)Arkeologidagen den 28 augusti kan man till exempel kulturvandra i Mada, ta en bussfärd i fornfaddrarnas spår i Simrishamn, prova på att vara arkeolog i Umeå eller gräva i det förflutna i Lidköpings äldsta historia och i Norrköping blir det en heldag i arkeologins tecken för gammal som ung, med visning av fynd och kreativ verkstad. Och mycket, mycket annat.

Och på Kulturarvsdagen den 9–11 september finns allehanda aktiviteter på temat Tidens rörelser som handlar om folkrörelser och samhällsengagemang – om människor som på olika sätt har påverkat sin omvärld, såsom kring mänskliga rättigheter, demokratifrågor och bevarandefrågor. Starka rörelser som varit, och är, angelägna för människor i olika tider.

Arrangemangen är öppna för alla som vill vara med som besökare eller delta som arrangör. Botanisera bland och låt dig inspireras av de arrangemang som anmält sig hittills!

Vill du delta med egna aktiviteter?

Då är det dags att skicka in din anmälan. Alla som vill kan anmäla egna lokala aktiviteter. Att delta som arrangör är gratis. Läs mer om Riksantikvarieämbetets årliga temadagar och hur du gör för att anmäla lokala arrangemang. Din anmälan vill vi ha senast den 30 juni. I mån av tid kan vi även ta emot efteranmälningar under augusti månad.

Direkt till anmälan Arkeologidagen
Direkt till anmälan Kulturarvsdagen

Här presenterar vi anmälda arrangemang efter hand

Varje arrangemang presenteras med en egen sida i landskapsvis i vår Sverigekarta. Nu har det börjat fyllas på under flera av landskapen, se vad som händer nära dig:
Till arrangemangen på Arkeologidagen den 28 augusti
Till arrangemangen på Kulturarvsdagen den 9–11 september

Tre bildexempel på folkrörelser. Röda korsets vita bussar, dans och flickläger.
Foto från vänster: Cajus Petersen, Nationalmuseet Danmark, ingen upphovsrätt. Lieven Soete, Flickr, CC BY-NC-SA. Charlotta Wasteson, Flickr, CC BY.

Dela sidan på

Lämna en kommentar