Temabild Arkeologidagen 2016

Snart dags för årets Arkeologidag 2

Du är väl med och firar Arkeologidagen på söndag den 28 augusti? Då kan alla som vill lära mer om arkeologins arbetssätt och dess spännande upptäckter. På nära fyrtio platser runt om i landet bjuder lokala arrangörer in till olika aktiviteter såsom visningar, föreläsningar och utställningar. Det finns aktiviteter för både stora och små besökare. Planera in vilka arrangemang du vill besöka!

Sommaren är högsäsong för arkeologer. Varje år görs fynd som leder till nya frågor och teorier om människans livsvillkor. Syftet med Arkeologidagen är att sprida kunskap om kulturhistoria och att göra fornlämningar och förhistoriska miljöer tillgängliga.

Arkeologidagen i år kan man till exempel prova på att vara arkeolog i Umeå eller gräva i det förflutna i Lidköpings äldsta historia, kulturvandra i Mada, ta en bussfärd i fornfaddrarnas spår i Simrishamn eller följa Valdemar Atterdags spår i Mästerby. I Norrköping blir det en heldag i arkeologins tecken för gammal som ung, med visning av fynd och kreativ verkstad och i Hassela blir det familjedag med forntidstema. Bland mycket annat!

Aktiviteterna genomförs av engagerade arkeologer, av museer, fornbyar, organisationer och andra kulturhistoriska aktörer i Sverige. Arrangemangen är öppna för alla och det kostar som regel inget, utom i de fall en ordinarie entréavgift tas ut.

Här hittar du årets alla anmälda aktiviteter

Varje arrangemang presenteras landskapsvis i Arkeologidagens Sverigekarta. Se vad som händer nära dig:
Till arrangemangen på Arkeologidagen den 28 augusti

 

Kommentarer (2 st)

Hej Eva!
Kul att du är intresserad. Jag har skickat ett svar och en länk i din e-post! Varmt välkommen till Arkeologidagen nästa år! /Agneta, samordnare Arkeologidagen