Firandet av de europeiska kulturarvsdagarna – Tidens rörelser

Den 9–11 september stod folkrörelser och samhällsengagemang i fokus när vi firade årets temadagar för kulturarvet runt om i Sverige. Då bjöd lokala arrangörer in till olika aktiviteter såsom visningar, föreläsningar och utställningar. Det fanns aktiviteter för både stora och små besökare på över 130 arrangemang i år.

Kulturarvsdagen ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarv och kulturmiljöer. En mångfald av kulturmiljöer som alla, oavsett bakgrund kan göra anspråk på är viktigt för ett samhälle som håller ihop. Årets tema ”TIDENS RÖRELSER” handlar om den viktiga roll som samhällen, föreningar och andra grupper i alla tider haft i att tillvarata och utveckla kulturarv och kulturmiljöer. Starka rörelser som varit, och är, angelägna för människor i olika tider.

I Sverige firades Kulturarvsdagen under tre dagar, fredag till söndag den 9–11 september. I tjugo av landets tjugofyra landskap anordnades lokala arrangemang för allmänheten. De första två dagarna med särskilt fokus på barn och unga.

På årets Kulturarvsdagar kunde man till exempel i Skåne möta historien om räddningen från nazistlägren och de vita bussarna, när Malmö Museer blev flyktingförläggning, i Västergötland följa med i emigranternas spår till amerikabåtarna, i Gästrikland kunde man besöka fängelsemuseet för att höra om kampen för att avskaffa dödsstraffet på 1800-talet eller besöka Strömsbro för att höra om kampen för bomullsslavarna och barnarbetarnas levnadsvillkor. I Sörmland kunde man få höra om folkmusikens, folkdansens och nyckelharpans historia, följa med i ut i bygden på föreningsrunda i Oxelösund eller få veta mer om räddningsaktionen av Dyktankhuset på Djurgården i Stockholm och det var även kulturmiljödagar i Gamla stan. I Bohuslän var det kulturarvspromenad genom olika tidsepoker i Tanum och utställningar om både folkhemsrum och fotbollshistoria i Uddevalla. I Närke fanns en en mobil utställning om hembygdsrörelsen i Örebro och föreläsningar om väckelserörelsen i Kumla.

Ville man uppleva Kulturarvsdagen digitalt kunde man ta del av Bohusläns museum digitala utställning om idrottshistoria eller kombinera ett besök i Gamla stan med att prova en app och ladda upp bilder på kulturarv till Wiki Loves Monuments, världens största fototävling där årets tema är kulturarv.

Här hittar du årets alla anmälda aktiviteter. Varje arrangemang presenterades landskapsvis i Kulturarvsdagens Sverigekarta. Se vad som hände nära dig: Till arrangemangen på Kulturarvsdagen 9-11 september 2016

Tack alla besökare och arrangörer – Välkomna igen 2017

I maj nästa år öppnar anmälan igen för att delta med nya arrangemang under ett nytt tema. Alla som vill är välkomna att arrangera aktiviteter där allmänheten bjuds in den 8-10 september. Arrangemangen ska vara öppna för alla och gratis, utom då ordinarie entréavgifter tas ut.

Nästa års tema kommer att handla om kulturarv och natur, det pan-euorpeiska temat är ”Heritage and Nature 2017”. I början av nästa år återkommer vi hur temat kommer att anpassas till oss i Sverige och vad det kommer att heta.