Nyheter

Samlingsforum 2016: från samling till utställning

I november samlades 170 deltagare till konferensen Samlingsforum, som i år hölls i Visby. Årets tema ”Från samling till utställning” satte fokus på processer, metoder och verktyg för samlingsförvaltning och utställningsarbete. En del av allt det arbete som pågår bakom kulisserna på museerna.

Keynote-föreläsare Maurice Davies från The Royal Academy of Arts, talade under rubriken “From collections to exhibitions to people: Making a collection an asset not a burden”. Han berättade om hur attityderna till samlingar har förändrats i Storbritannien under de senaste 30 åren mot mer fokus på människor, användning och ”impact”. Därefter bjöds på en rad föreläsningar där stora och små museer delade med sig av kunskaper och erfarenheter och varierande infallsvinklar på temat.

7B4A4721 Samlingsforum Foto: Andrei Alexa/Riksutställningar

Seminarier och studiebesök

Konferensens andra dag ägnades åt valbara seminarier och praktiska moment i Riksantikvarieämbetet och Riksutställningars lokaler. Uppskattade seminarier gav exempel på praktiska tillämningar av samlingsförvaltningsstandarden Spectrum och hur man kan gå tillväga när man ska skriva en policy för samlingsförvaltning. I andra seminarier fick vi bland annat lära oss mer om ljus och ljusmätning på museer, om 3D-digitalisering, om val av material och metoder vid packning av museiföremål och mycket mer.

Alla deltagare fick också möjlighet att besöka utställningarna vid Gotlands Museum och prata med museipersonalen om allt man ville veta om utställningarna. De riktigt samlingsbitna kunde dessutom besöka Gotlands Museums nya fina magasin och höra om hur det gick till att flytta samlingarna.

Samlingsforum – en mötesplats

En viktig del av Samlingsforum är att vara en mötesplats för olika yrkesgrupper som arbetar med samlingar på museer.

– För ett litet museum är dessa träffar ovärderliga både i fråga om kontakter och kunskap, säger Disa som till vardags är museipedagog på Judiska Museet i Stockholm.

2016 års Samlingsforum arrangerades av Riksantikvarieämbetet i samarbete med Riksutställningar, Gotlands Museum och Riksförbundet Sveriges Museer. En konferensrapport kommer att sammanställas och publiceras som nedladdningsbar pdf.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: