Nyheter
Kanotister i sjön Råvarpen, Dalsland. I förgrunden ses Högsbyns hällristningar.Foto: (CC BY)

Natur och kulturarv i fokus på Kulturarvsdagen 2017

Årets kulturarvsdagar går av stapeln den 8-10 september med temat : Natur och kulturarv – miljöer med möjligheter. Vid lokala arrangemang runt om i landet arrangeras aktiviteter och visningar av såväl natur- och kulturmiljöer som av kulturhistoriskt intressanta byggnader. Delta du också!

Natur och kulturarv är ofta sammanflätade och erbjuder spännande miljöer att upptäcka och utforska. Det är också en möjlig resurs för utveckling och tillväxt. Under årets kulturarvsdagar hoppas vi kunna visa lite av den potential som natur och kulturarv kan bidra med. Riksantikvarieämbetet står för samordningen i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd.

Anordna Kulturarvsdag

Alla – såväl företag, organisationer, föreningar som privatpersoner – som vill anordna aktiviteter om årets tema är välkomna att delta. Det kostar inget att vara med som arrangör. Arrangemangen och aktiviteterna ska vara öppna för alla, helst gratis och kan äga rum en eller flera av dagarna. Det kan exempelvis vara guidade turer, föreläsningar, och visningar om allt från historiska spår, platser, människor och byggnader till företeelser och traditioner. Samarbeta gärna med andra på orten. Vi uppmuntrar speciellt att anordna aktiviteter för barn. Anmälan stänger 30 juni.

Om Kulturarvsdagen

Kulturarvsdagen är en del av Europarådets och Europeiska kommissionens samarbete European Heritage Days där 50 länder deltar och är det mest firade gemensamma kulturevenemang som delas av Europas medborgare. Årets gemensamma tema i Europa 2017 är ”Heritage and Nature”. Kulturarvsdagen ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarv och kulturmiljöer. Tidigare har Kulturarvsdagen bara firats andra söndagen i september men sedan några år tillbaka sträcker sig firandet över flera dagar.

Kontakt
Maria Jansson, samordnare Kulturarvsdagen

Hej,
I Uppland, 2 mil norr om Uppsala, kommer Nortuna gård att vara öppen för besök Kulturarvsdagen. Nortuna såg Linnés mest vittberesta lärjunge, Anders Sparrman, växa upp. Anders for med ostindiefararna till Kina men också jorden runt med kapten Cook. Här finns idag också ett Ostindiskt museum och Kafé Sparrman. En skön förening av natur och kultur – liksom en miljö med möjligheter!

Hej M
Jag ska nu arbeta för att vi gör dessa dagar till en kyrko/kulturhistorisk exposé i de gotländska kyrkorna. Alla 92 kyrkor ska vara öppna, många bemannade och det unika, men också vilken resurs dessa rum kan bli för Gotland ska visas upp!

Verkligen roligt att höra. Önskar stort lycka till med det projektet. De gotländska kyrkorna är en kulturskatt som förtjänar att uppmärksammas och besökas.

Så roligt att höra Lars. Ser fram emot detta! /Maria Jansson, samordnare Kulturarvsdagen

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: