Nyhetsarkiv

Ändringar vid utförsel av äldre kulturföremål

Riksantikvarieämbetet har reviderat föreskrifterna om tillstånd till utförsel av vissa äldre kulturföremål. Den nya föreskriften trädde i kraft den 15 juni 2017.

Föreskriften gäller omedelbart utan övergångsbestämmelser. Revideringarna är i viss mån endast redaktionella, andra revideringar har gjorts för att ensa föreskriften med 5 kap. kulturmiljölagen (1988:950) och förvaltningslagen (1986:223). Notera att det kan krävas exportlicens enligt EU-förordning 116/2009 om export av kulturföremål utanför EU:s tullområde.

Ansökan

En ansökningsblankett ska i normalfallet omfatta ett föremål. En blankett kan dock användas för flera föremål om de utgör en naturlig ursprunglig enhet. Tidigare ställdes endast krav på att enheten skulle vara naturlig, nu krävs att enheten även är ursprunglig det vill säga att den varit en given enhet från början.

Beslut

Tillståndsmyndigheterna ska skicka tillståndsbeslut eller avslagsbeslut till sökanden med kopia till Riksantikvarieämbetet.

Vid utförseltillfället

Du behöver inte längre visa upp tillståndet till utförsel för Tullverket. Exportlicens enligt EU-förordningen ska däremot fortfarande uppvisas för Tullverket. Tullverket har befogenhet att kontrollera tillstånd vid misstanke om smugglingsbrott, därför är det lämpligt att ha tillståndet till utförsel tillgängligt vid gränspassage även inom EU.

Öppna utförseltillstånd

Ett öppet utförseltillstånd gäller för ett obegränsat antal utförslar under ett år och kan vara allmänt eller särskilt. Skillnaden är vem/vad som kan söka tillståndet. De allmänna öppna tillstånden kan sökas av offentliga institutioner eller institutioner som får bidrag av stat, kommun eller landsting

Är du/ni osäkra på om ni är en allmän institution i föreskriftens mening så kontakta Riksantikvarieämbetet. Enskilda fysiska eller juridiska personer kan söka ett särskilt öppet utförseltillstånd.

För båda tillstånden krävs att föremålet ska föras tillbaka till Sverige. För de särskilda tillstånden krävs också att utförseln gäller föremål som ska användas i samband med offentlig kulturverksamhet.

Läs mer om utförsel och export av kulturföremål
Läs ändringarna i Kulturrådets författningssamling

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: