Nyhetsarkiv
Tio myndigheter ska ta fram övergripande strategier för kulturmiljöarbetet. Vy över Gustavsberg, Värmdö. Foto: ( CC BY)

Nytt regeringsuppdrag på kulturmiljöområdet

Regeringen har gett tio myndigheter i uppdrag att utarbeta vägledande strategier för respektive myndighets arbete med kulturmiljöfrågor. Riksantikvarieämbetet får i uppdrag att stödja och samordna dialogen mellan myndigheterna i strategiarbetet.

– Detta är potentiellt ett av de mest betydelsefulla regeringsuppdragen för kulturmiljön någonsin. På sikt kan det bli oerhört värdefullt för det nationella arbetet med våra gemensamma kulturmiljöer, säger riksantikvarie Lars Amréus.

I ett pressmeddelande skriver regeringen att: ”Uppdraget ges i syftet att myndigheterna ska utarbeta ett mer samlat och strategiskt förhållningssätt till hur deras verksamheter påverkar kulturmiljön och bidrar till de nationella kulturmiljömålen. Uppdraget ska rapporteras av respektive myndighet till Regeringskansliet senast den 31 oktober 2019.”

Riksantikvarieämbetet ska delrapportera sin del av uppdraget senast den 31 mars 2018 och slutrapportera senast den 31 januari 2020.

De tio myndigheterna som fått uppdraget av regeringen är Boverket, Fortifikationsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen, Statens fastighetsverk, Statens jordbruksverk, Sveriges geologiska undersökning, Tillväxtverket och Trafikverket.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: