Nyhetsarkiv

Ses vi på Arkeologidagen och Kulturarvsdagen?

Riksantikvarieämbetet arrangerar årligen temadagarna Arkeologidagen och Kulturarvsdagen med lokala arrangemang för allmänheten runt om i landet. Det är gratis för alla som vill vara med, såväl besökare som medverkande arrangörer. Varför inte ordna ett arrangemang själv? Den 30 juni är sista anmälningsdag för arrangörer, som vill synas på vår webb under hela sommaren.

Alla som vill är välkomna att medverka med aktiviteter dit allmänheten bjuds in. Nu är det dags att skicka in anmälan om du har vill vara med och arrangera ett besök eller en guidning. Varje arrangemang presenteras med en egen webbsida och bild, landskapsvis i vår Sverigekarta.

Aktiviteter för både stora och små

Temadagarna i augusti och september lockar årligen tusentals besökare. Arrangemangen genomförs av kulturintresserade aktörer, många av dem är ideella krafter. På flera ställen ordnas särskilda visningar för barn och prova på-aktiviteter. Boka in dagarna redan nu!

Först ut är Arkeologidagen söndagen den 27 augusti med temat arkeologi och förhistoria. ”Spåren av det förflutna” finns runt omkring oss. I det öppna landskapet, i gläntan i skogen och mitt inne i storstaden. Under dagen bjuds det på arkeologiska undersökningar, guidade rundturer och utställningar. Syftet är att på ett begripligt sätt visa på arkeologins möjligheter för människor att förstå och tolka historien och sprida mer kunskap om fornlämningar och forntidsmiljöer.

Kulturarvsdagen har i år temat ”Natur och kulturarv – miljöer med möjligheter” och pågår i flera dagar – från fredag till söndag den 8-10 september. Natur och kulturarv är ofta sammanflätade och erbjuder spännande miljöer att upptäcka och utforska. Det är också en möjlig resurs för utveckling och tillväxt. Under årets kulturarvsdagar hoppas vi kunna visa lite av den potential som natur och kulturarv kan bidra med.

Vill du delta med egna lokala aktiviteter

Alla som vill kan anmäla egna lokala aktiviteter. Att delta som arrangör är gratis. Skicka in din anmälan senast den 30 juni för att säkerställa att ditt arrangemang kommer med på vår webbplats för respektive temadag, där vi presenterar alla medverkande arrangemang.

Så anmäler du ett arrangemang

Anmälan för arrangörer – Arkeologidagen
Anmälan för arrangörer – Kulturarvsdagen 

De här deltar i våra temadagar 2017

Kolla under ditt landskap på Sverigekartan för vilka arrangemang som deltar i årets temadagar! Alla arrangemang som anmäls presenteras där efterhand.

Se vad som händer nära dig

Arkeologidagen den 27 augusti
Kulturarvsdagen den 8–10 september

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: