Nyhetsarkiv

Nordiskt riksantikvariemöte på Åland

Den 23 -25 augusti 2017 stod Kulturbyrån på Åland värd för Nordiska riksantikvariemötet (NHHF) som i år ägde rum i Mariehamn och Silverskär på Åland.

Det Nordiska riksantikvariemötet samlar varje år generaldirektörer för de nordiska ländernas motsvarighet till Riksantikvarieämbetet. Det är ett tillfälle för deltagarna att mötas och diskutera aktuella ämnen samt utbyta erfarenheter inom kulturmiljöområdet som frågor om till exempel världsarv, kulturarvsbrott och europeisk och nordisk kulturarvspolitik. Årets mötesdagar präglades bland annat av strategiska diskussioner om kulturarvets nytta i samhällsutvecklingen med särskild betoning på digitalisering, digitalt bevarande och tillgängliggörande av kulturarvet. Andra ämnen som togs upp var planering av det Europeiska kulturarvsåret 2018, Norges kandidatur till världsarvskommittén och en diskussion om skydd av yngre kulturhistoriska lämningar, till exempel från andra världskriget.

Knut Weibull, överantikvarie på Riksantikvarieämbetet, sammanfattar dagarna:
– Det är bra att cheferna för de nordiska motsvarigheterna till Riksantikvarieämbetet träffas för att tala om gemensamma frågor. Vi brottas med i stort samma problem även om förutsättningarna, till exempel lagstiftning, ser olika ut. Upplägget på mötena har utvecklats och vi har nu hittat en bra form som ger utrymme för diskussioner.

20170824_132327
Finströms kyrka från 1200-talet. Foto: Maria Logothetis (CC BY)

Mötesprogrammet innefattade också utflykter till nationallandskapet Sund med sevärdheter som Kastelholms slott och Bomarsunds befästning samt besök till Finströms kyrka från 1200-talet och visning av Ålands museums basutställning. Ett besök gjordes också till Grelsby sjukhus, ett sjukhusområde med kulturhistoriska värden som har fått förnyad användning och verksamhet. Nästa års möte kommer att hållas på Island i augusti 2018.

Medverkande på årets möte var:
– Knut Weibull och Maria Logothetis (Riksantikvarieämbetet, Sverige)
– Morten Lautrup-Larsen (Slots- og Kulturstyrelsen, Danmark)
– Juhani Kostet och Stefan Wessman (Museiverket, Finland)
– Herleif Hammer och Símun V. Arge (Tjóðsavn Føroya, Färöarna)
– Bo Albrechtsen (Grönlands nationalmuseum, Grönland)
– Kristín Huld Sigurðardóttir och Þór Hjaltalín (Minjastofnun Íslands/Islands kulturstyrelse, Island)
– Jørn Holme och Reidun Vea (Riksantikvaren, Norge)
– Viveka Löndahl, Mikko Helminen och Jonas Karlsson (Kulturbyrån, Åland).

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: