Nyheter

Wiki Loves Monuments 2017

På fredag börjar Wiki Loves Monuments för sjunde gången i Sverige. Riksantikvarieämbetet har varit med sedan starten på olika sätt, men i år tar tävlingen en liten ny vändning. Nu instiftar vi nämligen ett specialpris för den som fotograferar flest objekt som inte tidigare är fotograferade. Det gäller fornlämningar och byggnadsminnen där vi inför ett enkelt poängsystem.

Ett objekt som är ofotograferat när tävlingen startar ger 10 poäng för den första bilden plus en poäng för övriga bilder, men totalt max tre per fornlämning/byggnad. Man kan alltså max få 12 poäng per objekt: 10+1+1. Du som tävlar behöver inte hålla reda på poängen själv, den räknas ihop av oss när tävlingen är slut. Med ofotograferat menar vi här att det helt saknas bilder i K-samsök, vilket i sin tur att betyder att de varken finns fotograferade i Bebyggelseregistret, FMIS, Wikimedia Commons eller någon av andra 56 institutionerna som levererar till K-samsök.

Dessa två specialpris är utöver de tio bästa fotografierna (vilka är de som skickas vidare till den internationella finalen). Alla vinnare, både för specialpriserna och de övriga tio, kommer att få ett foto upptryckt i storformat, sponsrat av Riksantikvarieämbetet. Bilderna kommer att också att delta i en utställning (som är under planering). Anna Boman, som arbetar med arkivets bildsamlingar, från avdelningen Arkiv och bibliotek deltar i juryn som utser de tio vinnarna samt väljer ut bilder för specialpriserna.

Här hittar du all information om Wiki Loves Monuments.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: