Nyhetsarkiv

Kreativa Europa – utlysning för projektbidrag inom ramen för Europaåret för kulturarv 2018

”Europaåret för kulturarv 2018” kommer att bli en gemensam kommunikationsplattform för att belysa redan planerade projekt men också ett avstamp nya transnationella kulturarvsprojekt i Europa. I Sverige samordnar Riksantikvarieämbetet året. Nu går det via Kreativa Europa att ansöka om projektbidrag.

Kreativa Europa är EU:s ramprogram för de kulturella och kreativa sektorerna. Kreativa Europa utlyser nu ett specifikt anslag till transnationella projekt inför Europaåret för kulturarv 2018, det vill säga samarbetsprojekt mellan tre länder varav minimum två måste vara EU-medlemsländer. Anslaget uppgår totalt till fem miljoner euro.

Samarbetsprojekten ska vara kopplade till något eller några av de tio teman som satts upp för Euroapåret för kulturarv 2018 (se nedan). Anslaget ska uppmuntra och engagera kulturarvsaktörer i hela EU till att skapa aktiviteter under Europaåret för kulturarv 2018, stärka känslan av en europeisk gemenskap och främja kulturarvet som inspirationskälla för samtida konstnärligt skapande. Sista ansökningsdag är den 22 november.

I Sverige ansvarar Kulturrådet för vägledning kring anslagen till kultur från Kreativa Europa. Läs mer om utlysningen.

Om Europaåret för kulturarv 2018

Året är ett initiativ från EU-kommissionen för att betona kulturavets betydelse för den kulturella mångfalden och interkulturell dialog. Året ska också fokusera på kulturarvets bidrag till ekonomin och som en viktig del i EU:s förbindelser med andra länder

Mer om Europaåret för kulturarv 2018 på EU-kommissionens webbplats respektive på Riksantikvarieämbetets webbplats.

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: