Nyheter
Foto: (CC BY)

Givande möten mellan byggnadsvårdens olika branscher

Byggnadsvårdens konvent i Mariestad den 27–29 september var mycket välbesökt, med runt 530 deltagare, inklusive talare och arrangörer. Konvent hölls i år för tredje gången. Det är ett arrangemang som stadigt växer och som ständigt knyter nya målgrupper till sig.

Under tre fullspäckade dagar möttes byggnadsantikvarier, studenter, hantverkare, materialproducenter, samhällsplanerare, arkitekter, ingenjörer, forskare och andra verksamma inom branschen. Utöver Sverige kom deltagarna från Tyskland, Norge, Etiopien, Danmark, Finland och Wales. Byggnadsvårdens konvent arrangeras vartannat år av Riksantikvarieämbetet, Svenska byggnadsvårdsföreningen, Västarvet och Hantverkslaboratoriet. Syftet med konventet är att knyta kontakter, orientera och förkovra sig, samtidigt som man träffar sina kollegor och andra yrkesgrupper inom branschen.

Programmet inleddes under onsdagen med en välkomstceremoni i Mariestads domkyrka. Sen följde två dagar med föreläsningar och en avslutande exkursion till Läckö. Konventet avslutades sedan av en byggnadsvårdsmässa på Trädgårdens skola.

Välkomstceremonin leddes av Ulla Skog. Programmet bestod sedan av ett brandtal av Kate Clark från CADW (The Welsh Governments historic environment service) kring vikten av bevarandearbete och ett tal om klimatanpassning med små medel av Ola Fjeldheim (Fortidsminneforeningen, Norge). Riksantikvarieämbetets Lars Amréus och Britt-Inger Andersson talade om myndighetens utökade uppdrag och vision kring byggnadsvård.

Riksantikvarieämbetet bidrog med inte mindre än tio välbesökta programpunkter och tretton talare under de följande två dagarna. Det är roligt att se att det finns ett så stort intresse för Riksantikvarieämbetets arbete inom byggnadsvård.

 

Säkert mycket givande, men jag lyckades inte boka något rum att sova i varken i Mariestad eller i närheten. Trots att jag var tidigt ute. Kan jag få några tips hur man bör göra för att lyckas med det nästa gång?
MVH Lea Stroh

Hej Lea.
Det var tråkigt att höra att du inte hittade något boende. Jag har hört detta från fler och det är synd att en flaskhals kring boende ska vara anledningen till att man missar en konferens. Inför nästa tillfälle är detta mina tips till dig: Kontakta Mariestads turistbyrå, de hade riktigt bra koll på olika typer av boenden, i och utanför Mariestad. Sök efter ställen att bo på utanför Mariestad. I Skövde vet jag fler som bodde. Buss mellan Skövde och Mariestad går snabbt och är billigt. Mitt sista tips är att ha lite is i magen. Många hotellrum blev avbokade strax innan konferensen. En handfull deltagare hade troligen bokat upp sig alldeles för långt i förhand och tagit det säkra framför det osäkra, sen inte utnyttjat sina rum.
Lycka till inför nästa konvent! Hälsning Karin

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: